Adri Kok
Adri Kok ©maartenheijenk.nl

Ongemotiveerde spelers vormden voor Adri Kok de druppel: „Trekken aan een dood paard”

Sport

DRONTEN - Adri Kok is gestopt als trainer van ASVD Korfbal. De oefenwedstrijd van zaterdag tegen de A-junioren van topclub DOS’46 was de druppel die de emmer deed overlopen. „Ik had er na de feestdagen zin in: lekker, we kunnen weer een wedstrijdje spelen. En dat gevoel hadden sommige spelers helemaal niet. Die hadden geen zin in die wedstrijd. Dat zeiden ze en sommigen straalden dat ook uit.”

De technische commissie van de club was daarvan niet op de hoogte, toen ze dinsdag met de hoofdtrainer aan tafel gingen zitten. Zij wilden praten over de toekomst en werden volgens voorzitter Jan Bernaards verrast door het opstappen van Kok.

Leegloop

De leegloop na het afgelopen successeizoen is volgens Bernaards de belangrijkste reden voor het vertrek van de trainer: „Adri is aan het eind van vorig seizoen geconfronteerd met het vertrek van wat spelbepalende spelers. Er bleef een vrij jonge ploeg over en hij vond dat hij daar onvoldoende uit kon halen. Kennelijk is er niet uitgekomen wat hij ervan gehoopt had.”

Zelf noemt Adri Kok niet de leegloop als reden, maar de motivatie van ‘een klein deel van de selectie’: „We wìsten dat we veel kwaliteit hadden ingeleverd en dat het een lastig seizoen zou worden, maar ik vind dat spelers op dit niveau uit zichzelf gemotiveerd moeten zijn om hard te trainen. Bij sommigen viel dat kwartje niet.”

De trainer kreeg het gevoel dat het ‘trekken aan een dood paard’ was: „Het houdt een keer op, het moet ook uit de spelers zelf komen.” Bovendien mist de huidige groep volgens de trainer spelers die anderen corrigeren: „En daar komt nog bij dat we een hele smalle selectie hadden, dus je hebt niet zo gek veel mogelijkheden.”

Wilbert Leendertse

Het bleek voor Adri Kok lastig om ASVD-‘monument’ Wilbert Leendertse op te volgen: „Misschien hadden sommigen wel moeite met het feit dat ik op een andere manier trainen geef dan ze gewend waren. Als je dan verliest, dan ligt het misschien daar wel aan.”

„Een groot deel van de selectie heeft op één bepaalde manier trainen gekregen en is daar heel succesvol mee geweest. Ik kan me voorstellen dat zij denken: we moeten op dezelfde manier doorgaan. Maar dan moet je niet vergeten dat er nu een heel andere groep staat.”

Niet gelukt

Overigens verwijt Adri Kok het ook zichzelf dat hij het tij niet heeft kunnen keren: „Ik wil zeker niet de zwarte piet bij de selectiegroep of bij ASVD leggen, ik ben ook zo eerlijk om te constateren dat het mij niet gelukt is om er verandering in te brengen.”

De oefenmeester heeft er een kater aan overgehouden: „Vlak voor de zomer werd ik overvallen door de mededelingen van spelers die stopten. Toen had ik ook kunnen zeggen: dit is niet wat we hebben afgesproken. Ik ben er met goede moed aan begonnen, maar heb het gevoel dat ik bij sommigen geen kans heb gekregen.”

Edzes en Jongkind

Voorzitter Jan Bernaards vertelt dat Selwin Edzes en Karin Jongkind, de trainers van het tweede, deze week de trainingen overnemen. Maandag gaan bestuur en technische commissie rond de tafel zitten om te kijken hoe ze de rest van het seizoen invullen: „We willen de emoties even laten bezinken.”

Kok gaat niet meteen beginnen aan een nieuwe klus: „Op dit moment heb ik de buik er even van vol. Het is een hele vervelende beslissing geweest en ik realiseer me heel goed dat ik hiermee de vereniging en de selectie in de steek laat en vooral de beide trainers van het tweede team. Met hen heb ik ontzettend prettig samengewerkt. Dat zorgt voor een dubbel gevoel.”