Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Eén week voor bekendmaking 19% stijging afvaltarieven sprak Dronten nog over verlaging

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten besloot in december de afvalstoffenheffing met 19% te verhogen. Eén week voordat die plannen werden gepubliceerd, heeft de gemeente aan het CBS laten weten dat de tarieven in 2020 juist zouden worden verlaagd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde dinsdag de bevindingen van haar onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen voor 2020. Uit de vergelijking van de gemeentelijke heffingen komt de gemeente Dronten opvallend goed tevoorschijn.

Lasten 3% omlaag

Volgens het CBS betalen de inwoners van Dronten dit jaar gemiddeld 3% minder aan gemeentelijke heffingen dan vorig jaar. Bij alle andere gemeenten in Flevoland ziet het CBS een stijging, variërend van 1% in Zeewolde tot 6% op Urk.

Het tarief van de afvalstoffenheffing is in de gemeente Dronten gestegen van € 223 vorig jaar naar € 264 dit jaar. Het CBS heeft de bedragen omgeslagen per inwoner en spreekt juist van een daling: van € 104 (2019) naar € 97 (2020).

Cijfers van de gemeente

Gevraagd naar een verklaring meldt het CBS bij monde van Peter Hein van Mulligen dat de bedragen zijn aangedragen door de gemeente Dronten. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dit: „Wij zijn verplicht om die cijfers te leveren aan het CBS.”

Volgens de gemeente zijn de cijfers op 15 november opgestuurd. Minder dan een week later, op 21 november, presenteerde wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) de plannen om de afvaltarieven fors te verhogen.

Was dat op 15 november nog niet voorzien? „De cijfers die wij naar het CBS hebben gestuurd, waren gebaseerd op de begroting”, antwoordt de gemeente.

Afvalstoffenheffing

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden