Kees Hermus (Leefbaar Dronten)
Kees Hermus (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Er komt toch geen aparte visie voor het buitengebied: „U brengt ons in een lastig parket”

Gemeente

DRONTEN - Het plan van Leefbaar Dronten en D66 om een aparte beleidsvisie op te stellen voor het buitengebied, werd donderdagavond toch niet in stemming gebracht. Kees Hermus (Leefbaar) trok de motie in toen wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) de toezegging deed haast te maken met zijn ‘omgevingsvisie’.

Die haast is volgens Hermus geboden: „Want er zijn ondernemers in het buitengebied die er op zitten te wachten.”

Had er al moeten zijn

Hermus had zijn voorstel om te komen tot een ‘integrale visie op het buitengebied’ veertien dagen geleden al aangekondigd. „Want het kan nog wel even duren voordat de omgevingswet en de omgevingsvisie er zijn. Een visie op buitengebied had er al eigenlijk al moeten zijn.”

Zo’n visie is volgens hem vooral nodig, omdat er de komende jaren veel landbouwgrond gaat verdwijnen in Nederland: „De druk op beschikbare grond wordt steeds groter.”

Ook Willemien Wever (CDA) zag zo'n visie wel zitten. Zij wees nog maar eens op de bestaande onduidelijkheid rond veehouderijen en initiatieven voor zonneparken.

Geen 'deelvisie'

Wethouder Siepel was het ermee eens dat zo’n visie er moet komen: „Maar wat u voorstelt brengt ons in lastig parket.” In het kader van de nieuwe Omgevingswet is de gemeente namelijk bezig met het opstellen van een visie voor de hele gemeente. De wethouder zag daarom niets in een 'deelvisie' voor het buitengebied, nog afgezien van de financiën en de manuren.

Kees Hermus en zijn medestander Rob van der Schans (D66) lieten zich door dat argument overtuigen.