Marion Bentlage
Marion Bentlage Hennie Joesten

Ceremoniezangeres Marion Bentlage: „Het gaat bij mensen vaak recht het hart in”

Algemeen

DRONTEN - Ze was er eigenlijk wel klaar mee. Vanaf haar jongste jeugd deed Marion Bentlage niet anders dan zingen. In koren, bij de operettevereniging, met intensieve zanglessen; een groot deel van haar vrije tijd ging er aan op. Toen het in haar leven een periode minder goed ging bouwde ze af. „En dat voelde niet verkeerd.” Een coaching zette haar aan het denken en nu is de inwoonster van Dronten als ceremoniezangeres actief. „Natuurlijk moet ik zingen. Wat heb ik dit gemist!”

De klassiek geschoolde sopraan zingt nu bij uitvaarten, bijeenkomsten, huwelijken of waar men haar maar wil horen. „Dat is fijn om te doen. Je merkt dat het bij mensen vaak recht naar het hart gaat.” Marion Bentlage woont in Dronten, maar is geboren en getogen in Enschede. Zingen was al van kinds af aan haar lust en haar leven. „Ik zat in kinderkoren, kreeg zangles en ook later zong ik in allerlei koren.”

Het was dan ook logisch dat ze na haar verhuizing naar Dronten, in 1991, een nieuwe mogelijkheid zocht om haar hobby uit te oefenen. Ze kwam terecht bij het Caecilia Theaterkoor in Kampen en vertolkte daar vaak hoofdrollen. „Door een mindere periode in mijn privéleven raakte ik de noodzaak van het zingen een beetje kwijt. Ik bouwde het af en taalde er ook niet erg meer naar.”

Coaching

Via via kwam ze terecht bij een coachingstraject. „Eigenlijk wilde ik weten wat ik in mijn werk nu eigenlijk wil. Moest ik nog iets heel anders gaan doen of zat ik goed? Er kwamen daar vragen als: waar ben je goed in en waar word je blij van? Tja, daar kwam het zingen naar boven. Ik kreeg de opmerking dat ik helemaal begon te stralen als ik het er over had.”

Voor haar was het verrassend dat het zingen kennelijk zo belangrijk voor haar was. „Ik had het er met een vriendin over en die vond dat raar. Natuurlijk past dat zingen bij jou! Kennelijk had ik er een buitenstaander voor nodig om dat weer te zien.”

Eén koor

In allerlei koren duiken, daar had ze geen zin meer in, eentje, een kamerkoor in Lelystad, was genoeg. Ze had, tijdens haar actieve zangperiode, al verschillende keren bij een huwelijk of uitvaart gezongen. „Ik wist dat ik dat kan.” Ze presenteerde zich op een trouwbeurs en werd daarna een paar keer gevraagd om bij een uitvaart te zingen.

„Ik vind vrolijke gelegenheden ook leuk, maar kennelijk past het goed bij uitvaarten. Ik ben geen popzangeres en ben klassiek geschoold. Ik kan ook met veel lichte muziek uit de voeten, dus vrolijke gelegenheden, daar pas ik echt ook wel bij. Ik heb een heel uitgebreid repertoire en in overleg is er van alles mogelijk.”

Steeds persoonlijker

Ze merkt dat ceremonies steeds persoonlijker worden en dat ze, als zangeres, een toegevoegde waarde heeft. „Muziek verbindt, geeft troost, het is helend. Je kunt een cd’tje opzetten, maar ik merk dat het veel persoonlijker is als er iemand live staat te zingen. Je raakt mensen ècht. Bij een uitvaart is de aanleiding misschien droevig, maar mensen zijn achteraf enorm dankbaar.”

Ze zong ook al enkele keren in het hospice. „Ik heb daar bijvoorbeeld voor een man, die op sterven lag, in zijn kamer gezongen. Zijn ogen straalden en de tranen stroomden over zijn gezicht. Dat maakte bij iedereen indruk en bij mij ook.”

Marion Bentlage vraagt een bescheiden vergoeding voor een optreden. Haar website is in de maak. Tot die tijd is ze via haar Facebookpagina ‘Marion Bentlage ceremoniezangeres’ te bereiken.

Windplan Blauw.
Raad van State kan maar moeilijk tot uitspraak komen over Windplan Blauw 4 uur geleden
Feest bij de Warmonderhof.
Wat is er zondag te doen? Eeuwfeest Warmonderhof, Opwekking, tennis 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente sloopt bieb Swifterbant: Dorpsbelangen kan vergaderen in MFC 5 uur geleden