Manon Bakker
Manon Bakker

Manon Bakker wil niet met modder gooien: „Maar materiaal was niet zoals ik het zou willen”

Sport

SWIFTERBANT - Een week voor het wereldkampioenschap veldrijden liep bij Manon Bakker tijdens een wedstrijd in Hoogerheide de tube eraf. Het was één van de redenen voor de 20-jarige inwoner van Swifterbant om tijdens het WK niet met de wielen van haar sponsor te rijden: „Het materiaal was niet zoals ik het zou willen zien.”

Die beslissing om andere wielen en tubes te gebruiken leidde woensdag tot ontslag op staande voet door haar Belgische werkgever Experza Footlogix. Manager Christel Herremans zei aanvankelijk alleen dat Bakker zich niet aan haar contract had gehouden. Later bevestigde ze dat het gebruikte materiaal tijdens het WK de reden was.

Miche

Het team heeft voor de wielen een contract met het Italiaanse merk Miche en tubes van Challenge. Alhoewel Bakker erkent dat ze niet 100% tevreden was over dat materiaal, houdt ze zich op de vlakte: „Het heeft geen zin om nu met modder te gooien.”

Tijdens het WK reed ze voor de wielerbond en niet voor haar team. Was ze verplicht om in Zwitserland de spullen van de sponsor te gebruiken? „Het is niet met zoveel woorden gezegd”, antwoordt Manon Bakker, „Maar het is wel een soort van verplichting.”

Stressvolle dagen

Na haar ontslag besloot Bakker het seizoen toch af te maken. Twee dagen later stond ze aan de start in Lille. „Het waren stressvolle dagen. Het was kort dag om fietsen te regelen en kleding te laten maken. Ik ben blij dat het gelukt is.”

Ze rijdt de rest van het seizoen in het zwart. In Lille eindigde ze zaterdag als negentiende. Zondag werd de wedstrijd om de superprestige in Merksplas afgelast vanwege storm Ciara. „Veiligheid gaat natuurlijk boven alles”, zegt Manon Bakker, „Aan de andere kant: ik was er toch en had graag gereden.”

Geen zorgen

Er blijkt inmiddels zoveel interesse te bestaan voor het talent uit Swifterbant, dat ze zich geen zorgen maakt of ze voor volgend seizoen een team vindt: „Er is veel belangstelling, maar ik maak eerst het seizoen rustig af.”

„Er zijn nog vier wedstrijden en ik wil mezelf de tijd geven om alles rustig op een rijtje te zetten. Daarna neem ik pas een beslissing.

Eindstand wereldbeker

  1. Annemarie Worst
  2. Ceylin del Carmen Alvarado
  3. Katerina Nash
  4. Inge van der Heijden
  5. Katie Compton
  6. Maghalie Rochette
  7. Lucinda Brand
  8. Anna Kay
  9. Caroline Mani
  10. Manon Bakker

Tussenstand superprestige

  1. Ceylin del Carmen Alvarado
  2. Yara Kastelijn
  3. Annemarie Worst
  4. Alice Maria Arzuffi
  5. Sanne Cant
  6. Eva Lechner
  7. Ellen Van Loy
  8. Inge van der Heijden
  9. Laura Verdonschot
  10. Manon Bakker