Afbeelding

Maak je tuin onderhoudsvrij met deze tips

Partnerbijdrages

Hoe leuk en mooi een eigen tuin ook is: één groot nadeel heeft een tuin wel. Een tuin onderhouden is namelijk een klus waar ontzettend veel tijd in gaat zitten. Heb jij daar dit voorjaar geen zin in of heb je gewoonweg geen groene vingers? Maak je tuin dan onderhoudsvrij met deze tips.

Bestraat je tuin

Planten en een gazon vragen over het algemeen om veel onderhoud. Bestraat je terras dus liever als je je tuin onderhoudsvrij wilt houden. Kies wel een bestrating uit die niet snel vies wordt en tegen een stootje kan. Anders ben je alsnog lang bezig met het schoonmaken en onderhouden van je tuinbestrating. Ga daarom voor grindmatten of laat je tuin betegelen met grote tegels die gevoegd kunnen worden. Zo voorkom je onkruid tussen de tegels en dus een groot stuk onderhoud.

Onderhoudsvrij groen

Een tuin is niet compleet zonder hier en daar wat groen. Koop daarom onderhoudsvrije planten en kies voor kunstgras als je het hele jaar door een mooi gazon wilt hebben. Vermijd alle planten die hard groeien en groot worden, en plaats ook liever niet al te veel verschillende planten in potten. Deze planten hebben namelijk stuk voor stuk aandacht, water en knipbeurten nodig. Onkruid voorkom je grotendeels door bodembedekkers te plaatsen.

Kies de juiste materialen

Een schutting is geen overbodige luxe als je wat privacy in je tuin wilt. Investeer echter wel in een schutting die bestand is tegen het Hollandse weer, een lange levensduur heeft en weinig onderhoud vraagt. Zo is hardhout vaak een geschikte optie voor een schutting. Ga je liever voor groen? Ga dan op zoek naar een haag die niet al te snel groeit en niet elk jaar gesnoeid hoeft te worden. Heb je een tuinhuisje of veranda? Ook dan is het verstandig om voor een onderhoudsvrij materiaal te kiezen.

Ga slim met je tuinmeubilair om

Bij het creëren van een onderhoudsvrije tuin zien veel mensen het onderhoud van hun tuinmeubilair over het hoofd. Toch gaat in het schoonmaken van je tuinmeubilair veel tijd zitten als je het de hele winter buiten laat staan. Plaats je tuinmeubilair dus liever binnen, of dek het goed af. Hoewel een tuin altijd enig onderhoud met zich mee brengt, ben je met deze tips aardig op weg naar een onderhoudsvrije tuin.