Rob van der Schans (D66)
Rob van der Schans (D66) ©maartenheijenk.nl

D66 wil ondernemers Hanzekwartier niet langer aan lijntje houden, gemeente besluit tot uitkoop

Gemeente

DRONTEN - B en W stellen de gemeenteraad voor om een aantal bedrijfspercelen in het Hanzekwartier aan te kopen. Het gaat om bedrijven tussen de Handelsweg en de Lage Vaart. De fractie van D66 stelde hierover recentelijk kritische vragen. Zij hadden de indruk dat beslissingen steeds maar werden uitgesteld.

De vragen van D66 waren ingegeven door gesprekken met een ondernemer die al meer dan drie jaar in een uitkooptraject zit. „Ik heb de indruk dat deze ondernemers ernstig aan het lijntje worden gehouden”, zei D66-raadslid Rob van der Schans desgevraagd, „Ik vind dat daar wat meer aandacht voor mag zijn.”

Speculatie voor zijn

B en W hebben nu bekendgemaakt spijkers met koppen te slaan. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) kondigt aan de woningbouw in dit gebied te versnellen. Om speculatie voor te zijn, heeft de gemeente inmiddels een recht van eerste koop vastgelegd.

Er moet in dit gebied volgens de gemeente veel gebeuren om het aantrekkelijk te maken voor woningbouw. „Om dat mogelijk te maken is een actieve inbreng van de gemeente van belang”, schrijven B en W. De aankoop van de bedrijfspercelen maakt daar onderdeel van uit. De gemeenteraad spreekt zich hier in maart over uit.

Rond Het Perron

De twee delen van het gebied langs het spoor zijn al volledig in eigendom van de gemeente. Rond het schoolgebouw Het Perron wordt al volop gebouwd.

Voor de zone Koning Willem Alexanderplein (stationsplein), Energieweg en Spoordreef krijgt de gemeenteraad in de loop van dit kalenderjaar een voorstel.