Ferdinand Zomerman (CDA)
Ferdinand Zomerman (CDA) ©maartenheijenk.nl

Inwoners Dronten zijn niet bereid om gemeente meer te betalen; voor wat het waard is…

Gemeente

DRONTEN - 56% van de inwoners van de gemeente Dronten is niet bereid om meer belasting te betalen. Nog eens 18% wil hooguit 5 euro per maand extra betalen. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente met het oog op de komende bezuinigingen. De twee grootste fracties in de gemeenteraad (VVD en CDA) hebben echter bij voorbaat al gezegd weinig waarde aan de uitkomsten te hechten.

De vragenlijst is door 652 inwoners van de gemeente Dronten ingevuld. De meesten (57%) vinden dat de gemeente moet bezuinigen op de uitgaven en slechts 22% kiest voor extra inkomsten door een belastingverhoging.

CDA en VVD

Of er daadwerkelijk geluisterd gaat worden naar de uitslag van de enquête, staat te bezien. „Wij vinden niet dat je er extreem zwaar aan moet tillen”, zei Barry Hoogezand (VVD) in januari over de raadpleging. CDA’er Ferdinand Zomerman was het daarmee eens: „Wij willen u voorstellen er niet te veel waarde aan te hechten.”

De enquête is uitgevoerd door onderzoeksbureau Citisens uit Utrecht. Opvallend is dat zij hun rapport de naam ‘Participatief bezuinigen gemeente Dronten’ hebben gegeven. Het gemeentebestuur zelf heeft tot nu toe steeds ontkend dat het om een bezuinigingsronde ging. Zij noemden het een ‘herijkingsoperatie’.