Parkeren in Dronten.
Parkeren in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Gratis parkeren is niet goedkoop

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

In veel steden kost parkeren in centra een klein vermogen. Voor veel automobilisten een bron van ergernis. Maar voor die gemeenten wel een vetpot.

Je kunt in Dronten bij de winkels je auto gratis parkeren. Met vrijwel unanieme steun van de Drontense politiek. Winkelcentrum Suydersee vermeldt het gratis parkeren zelfs prominent op de website.

Maar is het parkeren in Dronten wel zo gratis?

Direct rond het winkelcentrum in Dronten liggen ongeveer 1.100 openbare parkeerplaatsen. De aanleg van een parkeerplaats kost volgens de gemeente tussen de 1.500 en 2.500 euro. Laten wij het gemiddeld houden. Dan heeft de aanleg van al die parkeerplaatsen ruim 2 miljoen euro gekost. Daar komen natuurlijk ook nog de kosten voor afschrijving en onderhoud bij. En dit moet door alle inwoners van Dronten, dus ook fietsers en voetgangers, worden opgebracht. Via gemeentelijke belastingen.

Ik ben niet tegen het gratis parkeren. Ik maak er zelf ook regelmatig gebruik van en ik kan mij voorstellen dat de winkeliers het graag zo willen houden. Maar het zou mooi zijn, als er vanuit de winkeliers in het centrum wat tegenover zou staan. Bijvoorbeeld het initiatief voor een ijsbaan(tje)met koek-en-zopie in december op het Meerpaalplein. Wat in veel plaatsen kan, moet hier toch ook kunnen.

Een nieuwe column in DeDrontenaar.nl

Hans Dorreboom uit Dronten schrijft sinds deze maand een column in de papieren versie van DeDrontenaar.nl. Deze columns worden ook online gepubliceerd.

Dubbel en Dwars Dronten