Suit-Up
Suit-Up eigen foto

Suit-Up, Polderrad, Amplifier en Blended bij Bevrijdingsfeest: „Wordt een spektakel” (afgelast)

Algemeen

DRONTEN - Evenementenstichting STADronten heeft het programma voor het gratis Bevrijdingsfestival op dinsdag 5 mei bekendgemaakt. ’s Middags is er een cultureel programma op het Havenplein en een herdenkingsprogramma op de Redepassage. ’s Avonds rekent de organisatie op een vol Meerpaalplein met optredens van vier lokale bands: Suit-Up, Polderrad, Amplifier en Blended.

De organisatoren hopen op ‘een paar duizend’ bezoekers op het muziekfestival. „We denken voor zo’n eerste keer niet aan bezoekersaantallen van de Meerpaaldagen”, is voorzitter Daniëlle Banis van STADronten realistisch, „Wij mikken overdag op de gezinnen en hopen ’s avonds dat onze jeugd niet naar Almere of Zwolle gaat maar naar ons eigen plein.”

Vredesvuur

Het festival wordt ’s middags om twaalf uur geopend door burgemeester Jean Paul Gebben. Vanuit Wageningen brengen hardlopers van atletiekvereniging Flevo Delta het vredesvuur naar Dronten. Zij ontsteken op het Meerpaalplein de vuurschaal bij het monument.

Aansluitend zijn er tot vijf uur allerlei kinderactiviteiten op het Meerpaalplein. Er is een DJ, er zijn spelletjes en er wordt een vredesdans geoefend met de kinderen. Ook is er theater en zijn er muziekoptredens.

Redepassage

De Redepassage wordt deze dag omgetoverd tot de ‘Passage van de Vrijheid’. Van 12 tot 17 uur kunnen bezoekers daar in gesprek met veteranen en wellicht Airgunners. De Rotary verzorgt er een fototentoonstelling.

Oudere inwoners van Dronten krijgen hier een lunch aangeboden. Er kunnen z’n tweehonderd Drontenaren meeëten. Tijdens deze lunch wordt er gedebatteerd over vrijheid.

Havenplein

Op het Havenplein staat een podium waar van 14 tot 22 uur diverse koren en bands optreden. Tot nu toe is er nog maar één naam bekendgemaakt: The Innocent Bystanders uit Dronten.

De muziek wordt afgewisseld met gedichten. De bibliotheek schrijft onder leerlingen van het voortgezet onderwijs een gedichtenwedstrijd uit met als thema ’75 jaar Bevrijding’. De inzendingen worden beoordeeld door een jury en de winnaars dragen hun gedichten voor op het Havenplein.

Hoofdprogramma

Vanaf vijf uur begint op het Meerpaalplein het hoofdprogramma met Suit-Up, Polderrad, Amplifier en Blended. Deze avond wordt gepresenteerd door ‘een bekende regionale DJ’. Het programma begint om vijf uur met Blended, gevolgd door Amplifier. Aansluitend wisselen Suit-Up en Polderrad elkaar af.

Midden op het Meerpaalplein komt een groot podium, waarbij de bands richting het gemeentehuis spelen. „Het wordt een spektakel”, kondigt Jeroen Elsinga van Suit-Up aan.

Organisatie

Nog niet zo lang geleden kon STADronten de organisatie van Koningsdag nauwelijks rond krijgen. Nu houdt men kort daarna alweer een groot festival. „Ik denk dat we de wind mee hebben”, legt Daniëlle Banis uit.

Ze wijst op de medewerking van diverse clubs uit Dronten, die onderdelen van het programma voor hun rekening nemen: „We merken gewoon heel veel enthousiasme. Het muziekprogramma wordt bijvoorbeeld helemaal door de mannen van Suit-Up geregeld.” Ook financieel kent STADronten geen problemen. Het gratis festival wordt betaald uit een subsidie van de gemeente en bijdragen van een aantal sponsors.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de bands ook in Swifterbant en Biddinghuizen te laten optreden. Dat bleek echter niet mogelijk. „Daarom hebben we besloten om één centraal feest in Dronten te organiseren”, vertelt Daniëlle Banis, „De Klokbeker en De IJsvogel hebben hun eigen lokale programma’s in Swifterbant en Biddinghuizen. Dat stemmen we wel op elkaar af, maar we doen het niet meer samen.”

Corona

Het duurt nog meer dan anderhalve maand voordat het 5 mei is, maar uiteraard houdt corona ook de organisatie van het Bevrijdingsfestival bezig. „We hebben contact met de gemeente en we volgen de berichtgeving. We hopen natuurlijk dat het allemaal goed gaat, maar dat hebben we niet in de hand.”

Op dit moment is 100 mensen de bovengrens: „Als die richtlijn er ook op 5 mei nog is, dan moeten we reëel zijn, dan is het einde verhaal. Maar daar gaan we op dit moment niet van uit.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden