Lancasterdreef
Lancasterdreef eigen foto

Er is volgens B en W geen sprake van toename van illegale vuildumpingen

Gemeente

DRONTEN - „Er is sinds de verhoging van de tarieven en het verlagen van het aantal gratis kilo’s van 300 naar 100 kilo geen toename van het aantal illegale afvaldumpingen.” Dat schrijven B en W in antwoord op vragen van SP-raadslid Frans Rietveld.

Het aantal dumpingen varieert volgens het gemeentebestuur sterk: „Maar op basis van de registratie over januari en februari zien we geen verband tussen de wijziging van het aantal kilo’s en de dumpingen.”

Bijplaatsingen

Het aantal keren dat mensen vuilnis naast een ondergrondse container zetten - de zogenaamde ‘bijplaatsingen’ - is wel toegenomen. B en W hebben echter niet de indruk dat dit met de hogere afvalstoffenheffing te maken heeft.

B en W constateren dat sommige locaties gevoelig zijn voor bijplaatsingen: „Door dit naast de container geplaatste afval snel af te voeren wordt voorkomen dat er een aantrekkende werking van uit gaat.”

Gasfornuis

Volgens het gemeentebestuur zijn er enkele extreme voorbeelden van bijplaatsingen in de sociale media gekomen, zoals een gasfornuis en een aantal planken.

Ook deze dumpingen hebben in de ogen van B en W niets met de nieuwe regels te maken: „Witgoed mag namelijk gratis naar de milieustraat worden gebracht en ook de kosten van een paar houten planken zijn minimaal. Naast handhaving zetten we daarom ook voorlichting in.”

Afvalstoffenheffing