Coloriet de Regenboog
Coloriet de Regenboog ©maartenheijenk.nl

Coloriet (coronamaatregelen)

Algemeen

Bericht op de website van Coloriet (12 maart)

Coloriet staat voor de veiligheid en het welbevinden van kwetsbare mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Daarom nemen wij geen onnodige risico’s op onze locaties, in de wijkzorg en bij behandeling, zowel voor onze cliënten als voor onze zorgprofessionals. Gezien de recente ontwikkelingen van de verspreiding van het coronavirus sluiten wij verdergaand aan op de nieuwe landelijke maatregelen die van kracht zijn per 12 maart 2020.

Ter bescherming van onze cliënten en zorgprofessionals hebben wij onder andere per direct en tot nader order het volgende besloten:

  1. Wij beperken externe contacten in onze woonzorgcentra
  2. Bezoek aan bewoners blijft belangrijk, maar wordt aangepast
  3. Dagbesteding met passende maatregelen per cliënt

Hieronder lichten we per maatregel toe welke wijzigingen van toepassing zijn. Op vrijdag 13 maart 2020 is naar alle betrokkenen een brief gestuurd.

1. Wij beperken externe contacten in onze woonzorgcentra

Landelijke maatregel: het RIVM adviseert kwetsbare mensen om grotere gezelschappen te vermijden en verzoekt mensen dringend om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

  • Groepsactiviteiten voor bewoners die op het wijkplein plaatsvinden worden per direct geannuleerd.
  • Dit houdt in dat wij tijdelijk geen/minimaal vrijwilligers inzetten. We onderhouden wel het contact met onze vrijwilligers.
  • Welzijn is belangrijk voor onze bewoners. Daarom bieden onze welzijnscoaches wel activiteiten aan in de gezamenlijke huiskamers. In de prioritering van deze activiteiten houden zij rekening met de vraag van de bewoners.
  • Bezoekers vanuit de aanleunwoningen die gebruikmaken van de faciliteiten van de wijkpleinen krijgen een brief met passende maatregelen. In afstemming proberen we samen tot oplossingen te komen.
  • Mensen in de wijkzorg die gebruikmaken van maaltijdservice op de wijkpleinen kunnen in aangepaste omstandigheden bij ons eten, of we brengen de maaltijden bij hen aan huis.
  • Onze wijkzorg kijkt mee hoe het netwerk van de ouderen in de wijk is en of men hulp krijgt.
  • Op onze locaties ontvangen wij ook tijdelijk geen externe cliënten die komen voor een afspraak voor een behandeling. De behandelingen thuis en in het behandelcentrum aan de Jol in Lelystad gaan vooralsnog door, indien de cliënt dat wenst.

2. Bezoek aan cliënten blijft belangrijk, maar wordt aangepast

Landelijke maatregel: het RIVM verzoekt mensen dringend om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Wij zien hoe waardevol bezoek is voor onze cliënten en wij zullen er alles aan doen om dit mogelijk te maken. Wij doen echter wel een dringend beroep op bezoekers en vragen hen het volgende:

  • Beperk het bezoek tot maximaal 2 personen en alleen familie en naasten van de cliënt.
  • Stem het bezoek dus als familie en naasten met elkaar af.
  • Wie in een risicogebied is geweest, risicovol contact heeft gehad of ziekteverschijnselen heeft, vragen wij zeer dringend om onze locaties niet te bezoeken. Dit levert risico’s op voor hun naaste, andere cliënten en onze zorgprofessionals. Weeg af of een bezoek brengen uitgesteld kan worden en of het beter is om te bellen met je naaste of je te laten informeren hoe het gaat.

3. Dagbesteding met passende maatregelen per cliënt

Wij willen clienten met geheugenproblematiek en hun mantelzorgers nog steeds van dienst kunnen zijn. Daarom kiezen wij voor het volgende:

  • We schorten de groepsontmoetingen met ondersteuning van vrijwilligers op. De cliënt komt dus tijdelijk niet naar onze dagbesteding.
  • In de plaats daarvan bieden wij hen, indien zij dit wensen, thuis ondersteuning aan.

We blijven bereikbaar voor vragen en werken samen met organisaties voor het welbevinden van de kwetsbare ouderen. Organisaties als Vraagelkaar, ANBO en het Rode Kruis hebben extra telefoonlijnen voor wie behoefte heeft aan een praatje.

Bedankt voor uw begrip.

Overzicht coronamaatregelen

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden