Afbeelding
Ā©maartenheijenk.nl

Veiligheidsregio Flevoland (coronamaatregelen)

Algemeen

Nieuwe maatregelen in de Veiligheidsregio Flevoland (13 maart)

Vanaf vrijdag 13 maart is een noodverordening van kracht in de Veiligheidsregio Flevoland. Dat betekent dat de voorzitter, burgemeester Weerwind van Almere, heeft besloten om ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid alle evenementen met meer dan 100 personen van 13 maart tot en met 31 maart 2020 te verbieden. Dat geldt ook voor publieke locaties, zoals kerken, zwembaden, horeca, musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Noodverordening van kracht

De noodverordening is een onderstreping van de maatregelen die minister-president Rutte en minister Bruins op donderdag 12 maart hebben afgekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn gebaseerd op het advies van het RIVM.Onderstaande maatregelen zijn geldig van donderdag 12 maart tot 1 april 2020

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals kerken, zwembaden, horeca, musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risicoā€™s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Vanuit Veiligheidsregio Flevoland is opgeschaald naar GRIP4

Deze situatie overschrijdt de gemeentegrens. Daarom vraagt deze om bestuurlijke coƶrdinatie. Daarin voorziet de opschaling naar GRIP4. Dat betekent concreet dat de gemeenten gecoƶrdineerd samenwerken met andere overheden en hulpdiensten onder leiding van de voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Weerwind van Almere. Het Regionale Beleidsteam (RBT) heeft voor provincie Flevoland de gevolgen van bovenstaande maatregelen besproken. Alle burgemeesters zijn geĆÆnformeerd door deskundigen en zij kennen de ernst van de situatie. Zij sluiten zich aan bij de kabinetsmaatregelen. Ook is afgesproken om zoveel mogelijk te werken met eenduidige Flevolandse uitgangspunten. De voorzitter van de Veiligheidsregio heeft daarvoor een aantal bevoegdheden gekregen.

Overzicht coronamaatregelen