Afbeelding
©maartenheijenk.nl

It’s Kringloop blijft met hangen en wurgen open: „Anders wordt het probleem nog groter”

Algemeen

DRONTEN - Kringloopwinkels hebben het moeilijk tijdens de coronacrisis. In het land zijn veel zaken al dichtgegaan. Directeur-bestuurder Lieke de Lange van It’s Kringloop aan De Noord in Dronten vertelt dat haar zaak voorlopig openblijft. Maar eenvoudig is het niet.

Veel kringloopwinkels hebben de deuren gesloten. Hoe zit dat met It’s Kringloop?
Lieke de Lange: „Het hangt er een beetje om. De klanten komen nog wel, maar het is wel een heel stuk minder geworden. Onze vrijwilligers blijven voor 60 tot 70 procent thuis. We hebben ervoor gekozen om de winkel open te houden.”

Hoe doen jullie dat met minder vrijwilligers?
„We hebben de goederen-aanname stopgezet, we hebben onze ophaal- en bezorgdienst stopgezet. Bezorgen doen we alleen nog als het hoogst noodzakelijk is. Ophalen doen we helemaal niet. We beperken het en zijn met een klein groepje mensen aan het werk en daarmee proberen we de winkel zo lang mogelijk open te houden.”

Die aanname is stopgezet omdat er te veel spullen werden aangeleverd?
„Nee, vooral omdat we het contact zoveel mogelijk willen beperken. Wij horen ook dat veel mensen thuis zitten en hun huis aan het opruimen zijn. We worden veel gebeld omdat mensen spulletjes willen inleveren. Wij vragen de klanten: als je ruimte hebt, parkeer het dan even in de schuur. En zodra we weer open mogen, bent u van harte welkom met uw spulletjes. Daar reageren de meesten positief op, de mensen snappen het.”

Hoe lang houden jullie dit nog vol?
„Dat ligt een beetje aan de omzetten. De omzet is deze week zo goed als gehalveerd. We hebben een plan opgezet om onze kosten de komende tijd zoveel mogelijk te beperken. We gaan ook gebruik maken van de maatregelen die de overheid heeft toegezegd. Op dit moment zeggen we: als het blijft draaien zoals het nu draait, kunnen we het nog wel een maandje of misschien twee, drie maanden uithouden, maar heel veel langer moet het niet duren.”

En anders…?
„Moeten we sluiten, dan wordt het probleem nog groter. Dan zit het op een maand of twee, drie en dan is het echt wel klaar.”

Coronavirus