Frits Rutgers
Frits Rutgers ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Voedselbank Dronten draait nog goed: „Maar ja… dat is de stand van zaken van vandaag”

Algemeen

DRONTEN - Terwijl landelijk nogal wat voedselbanken door de coronacrisis in de problemen komen, valt het bij Voedselbank Dronten mee. „Het gaat allemaal nog prima, de sfeer bij de uitgifte was de afgelopen week heel erg goed”, zegt voorzitter Frits Rutgers. Zijn oproep voor de komende weken: „We moeten het hebben van samenwerking, van samen doen.”

We lezen over tekorten bij de voedselbanken in Nederland. Hoe zit dat in Dronten?
Frits Rutgers: „We hebben vorige week behoorlijk voedsel gehad en op dit moment is er nog genoeg. Aan aardappelen en uien hebben we bijvoorbeeld geen gebrek. We reiken elke vrijdag voedselpakketten uit en hoe het deze week zal zijn, dat zien we pas in de loop van de week. Een deel van ons voedsel komt van het distributiecentrum van Voedselbanken Nederland in Meppel. Wat daar deze week de opbrengst is, dat weet ik op dit moment nog niet.”

Wat gebeurt er als er te weinig voedsel is?
„Dan kunnen we altijd nog voedselbonnen uitdelen. Die worden betaald door sponsors en uit een bijdrage van Voedselbanken Nederland, alhoewel het op dit moment niet te zeggen is hoeveel we daarvan krijgen. Er wordt wel gezegd dat wij als voedselbank geen geld kunnen gebruiken. Maar wij kunnen wel degelijk geld gebruiken. Dat gebruiken wij voor die voedselbonnen, waarmee de mensen zelf boodschappen kunnen doen bij de supermarkt.”

Er zijn wat acties in Dronten om voedsel in te zamelen. Wat levert dat op?
„Dat moeten we nog even afwachten. Maar er zijn inderdaad in Dronten verschillende initiatieven. Vooral de kerken zijn daar actief in en in Biddinghuizen heeft Janny van den Bos van inloophuis De Kans wat georganiseerd.”

Zijn jullie blij met die initiatieven?
„Natuurlijk. Het enige is, dat niet alle acties bij ons bekend zijn. Onze oproep is: heb je een initiatief, meld dat dan aan de voedselbank. Dan kunnen we afspraken maken en hebben we een idee wat er allemaal binnenkomt. Dan kunnen we ook bespreken wanneer we het kunnen ophalen of wanneer ze het komen brengen.”

Hoe houden jullie het bij de uitgifte veilig voor de bezoekers en de vrijwilligers?
„We hebben de toeloop van mensen gespreid: elke vijf minuten mogen er maar drie klanten naar binnen. De pasnummers en de bijbehorende tijden hebben we gepubliceerd op onze website. De mensen kunnen dus tot op de minuut plannen wanneer ze aan de beurt zijn.”

Vorige week is er gezegd dat bij de deur de temperatuur zou worden opgenomen.. Heeft dat gewerkt?
„Nee, onze thermometer werkte niet goed. Vanwege die anderhalve meter afstand werd dat ook lastig. Daarom is nu de oproep: voel je je niet lekker, kom niet!”

Maar ja… dan krijg je geen eten.
„Nee hoor, dan kunnen ze zich aanmelden voor bezorging. We hebben iemand van Buurtzorg die voor ons de voedselpakketten bezorgt. Vorige week waren dat er een stuk of zeven, acht. Dat loopt goed.”

Zijn er nog voldoende vrijwilligers beschikbaar?
„Natuurlijk haken er mensen af, dat is logisch. Daarom hebben we het zo ingericht, dat we het met minder vrijwilligers kunnen doen. Zowel in Dronten als in Swifterbant en Biddinghuizen loopt dat allemaal nog goed. Maar ja… dat is de stand van zaken van vandaag. De afgelopen week hebben we geïnventariseerd hoeveel mensen we de komende donderdag en vrijdag hebben en je weet niet wat er in de tussentijd gebeurt.”

Is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers?
„Er hebben zich de afgelopen tijd al een paar mensen aangemeld die nu helpen. Als er wilt helpen: meld je aan via onze website, dan nemen we contact met je op.”

Veel mensen komen door de coronacrisis in financiële problemen. Merken jullie dat aan de toeloop?
„Vorige week waren er wat meer aanmeldingen dan anders. Als er mensen financiële problemen hebben, dan is het verstandig dat ze zich aanmelden. Want als het kan, helpen we ze.

Coronavirus