Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Waterschap verhoogt het waterpeil om fruitbomen te beschermen tegen nachtvorst

Algemeen

DRONTEN - Zuiderzeeland zorgt er de komende dagen voor dat het water in de sloten van goede kwaliteit is, zo kondigt het waterschap aan op haar website. Hierdoor kunnen fruitkwekers hun bomen beregenen met slootwater en zodoende beschermen tegen nachtvorst.

„In de afgelopen week testten medewerkers de besturingsprogramma’s en de werking van de stuwen, inlaten en zoutmeters”, aldus het waterschap, „Op die manier weten we zeker dat het water overal goed blijft doorstromen. Door een goede doorstroming van de sloten en tochten is chloridegehalte en ijzergehalte laag. Hierdoor beschadigt het de boomknoppen niet.”

Een medewerker van het waterschap verwacht dat er deze week nachtvorstbestrijding nodig is. Als de temperatuur rond de nul graden komt, wordt het waterpeil verhoogd. Op die manier is er voldoende water voor beregening. Het verhogen van het waterpeil gebeurt in deze regio bij verschillende inlaatwerken, schuiven en stuwen tussen de Hoge en Lage Vaart.

Corona

Diverse medewerkers van het waterschap zijn tijdens de periode van nachtvorstbestrijding 24 uur per dag oproepbaar. Zuiderzeeland benadrukt, dat ze hierbij in verband met het coronavirus gehoor geven aan de oproep van het RIVM om afstand te houden.