Annemieke Doornbos
Annemieke Doornbos eigen foto

Besmette huisartsen in Dronten-zuid lijken geen patiënten te hebben aangestoken

Algemeen

DRONTEN - Het lijkt er sterk op dat de vijf huisartsen in Dronten-zuid elkaar hebben aangestoken met het coronavirus en niet hun personeel en hun patiënten. „We zien in die wijk geen extra besmettingen”, zegt Annemieke Doornbos.

Maandag werd bekend dat alle vijf de huisartsen van de praktijk in Dronten-zuid besmet zijn met het coronavirus. Annemieke Doornbos is de woordvoerster namens deze huisartsen. Zij is locatiemanager bij Medrie, de overkoepelende organisatie die de dienstenstructuur van de huisartsen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant beheert.

Hoe is het met de gezondheid van deze vijf huisartsen?
„Op zich goed. Niemand is ernstig ziek, het gaat met name om koorts en hoesten. Ze zijn herstellende. Er is er één volledig hersteld, maar die is nog niet aan het werk.”

Wat zijn de verwachtingen, wanneer kunnen ze weer aan de slag?
„Ze moeten sowieso een aantal dagen beter zijn. Het hangt ook van de gezinssituatie af: als iemand van het gezin ziek is, moet het hele gezin thuis blijven.”

Hebben jullie enig idee hoe deze besmetting is ontstaan?
„Dat is natuurlijk de prangende vraag. Maar nee, daar hebben we geen idee van. Wel is het zo dat alleen de huisartsen ziek zijn en niet het verdere personeel.”

?Ze hebben alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen?
„Jazeker. Zeker!”

Zijn ze ongeveer in dezelfde tijd ziek geworden?
„Tussen de eerste en de laatste zat ongeveer tien dagen.”

Is het aannemelijk dat ze elkaar hebben aangestoken?
„Dat is nattevingerwerk. Je zou het haast wel denken, maar dat kunnen we niet echt zeggen.”

Hebben deze huisartsen op hun beurt patiënten aangestoken?
„De verwachting is van niet. Ze zijn bij hun klachten onmiddellijk gestopt met werken. Dus voordat ze getest zijn, werkten ze al niet meer.”

Ik kan me voorstellen dat veel patiënten zich daar toch zorgen over maken.
„Natuurlijk wordt daar veel naar gevraagd. Wij kunnen ons die zorgen zeker voorstellen, maar wij hebben niet de indruk dat het zo is. Er zijn daarna in die omgeving ook niet veel besmettingen geweest. De cijfers zijn niet anders dan in andere wijken in Dronten.”

Is er al zicht op wanneer de praktijk weer open gaat?
„Dat kan ik nog niet zeggen. Het hangt een beetje af van het herstel van de artsen. Het kan ook zijn dat deze artsen in andere gezondheidscentra bijspringen. Dat kunnen we op dit moment nog niet aangeven.”

Weet u of dit een incident is? Zijn er ook andere huisartsen in de gemeente Dronten ziek?
„Nee, niemand. In de Noordoostpolder is ook nog niet één arts ziek. Het is in Dronten-zuid dus een uitzonderlijke situatie.”

Kunnen de andere huisartsen in Dronten het opvangen?
„Jazeker. Dat heeft er ook mee te maken dat de huisartsen sinds het coronabesluit alleen nog acute medische zorg verlenen. In de ‘gewone’ praktijk is het een stuk rustiger. Vooralsnog is de situatie niet zorgwekkend: de zorg wordt gegarandeerd en is goed ‘behapbaar’. Al blijft het natuurlijk een uitzonderlijke situatie en kunnen we niet in de toekomst kijken.”

Je zegt volmondig ‘ja’ op de vraag of de huisartsen het aan kunnen. Geldt dat ook als het aantal besmettingen gaat toenemen?
„Dat houden we per dag in de gaten, daarover hebben we dagelijks contact met de huisartsen en daar zijn we druk mee bezig. We hebben allerlei scenario’s klaar liggen voor als er meer personeel ziek wordt en er meer patiënten komen.”

Wat is de belangrijkste boodschap?
„Dat vooralsnog de zorg goed gewaarborgd is voor iedereen in Dronten. Daar hoeven de mensen zich geen zorgen te maken: ze kunnen altijd bij de huisartsen terecht!”

Coronavirus