Fresh-Care had altijd al strenge hygiëne-maatregelen.
Fresh-Care had altijd al strenge hygiëne-maatregelen. Eelco Lindhout (archieffoto)

Polen durven zelfs met Pasen niet naar huis en dus draait Fresh-Care in coronacrisis gewoon door

Algemeen

DRONTEN - Er werken bij Fresh-Care in Dronten veel Polen. De grenzen naar hun vaderland zijn dicht. Mensen met een Pools paspoort mogen er nog in, maar zij moeten bij thuiskomst verplicht veertien dagen in thuisquarantaine. Veel arbeidsmigranten zijn bang dat daarna de Poolse of Duitse grens helemaal dicht gaat. En dus blijven ze liever aan het werk in Dronten. Waarschijnlijk blijven ze hier zelfs met Pasen, een feest dat in Polen gepaard gaat met tal van familiegewoonten en -gebruiken.

Van de pakweg 350 werknemers van Fresh-Care komen er veel uit Polen. Waar veel Poolse uitzendkrachten sinds het uitbreken van de coronacrisis hun baan verloren, vertelt marketing manager Gerda Zijlstra van Fresh-Care dat ze bij de fabriek op bedrijventerrein Poort van Dronten gewoon aan het werk kunnen blijven.

Fijn voor ons

„De meeste medewerkers hebben besloten hun paasvakantie te verzetten, omdat terugkomst naar Nederland onzeker is. Ze blijven veiligheidshalve liever in Nederland”, zegt Gerda Zijlstra, „En dat is voor ons heel fijn.”

Zijlstra constateert dat het ziekteverzuim bij de fabriek in Dronten heel laag is. Ze benadrukt dat de RIVM-maatregelen strikt gehanteerd worden. „Maar omdat we met voedsel werken, hadden we altijd al hele strenge hygiëne-maatregelen en daar wordt in deze tijd extra op gecontroleerd. De mensen werken in beschermende kleding, we hebben sluizen enzo.”

Naar Duitsland

Fresh Care Convenience verwerkt in Dronten verse groenten en fruit tot ‘smaakvolle en eerlijke convenience maaltijdcomponenten en -salades’. Het bedrijf was onderdeel van de Staay Food Group, maar is in januari overgenomen door Plukon Food Group uit Wezep. De producten gaan voor een groot gedeelte naar Duitsland. Omdat het om de voedselvoorziening gaat, is die afzet niet in gevaar.

De aanvoer van grondstoffen is voor Fresh-Care eveneens geen probleem: „Dat gaat eigenlijk heel goed.” Ook de afzet is door de coronacrisis niet drastisch gewijzigd, al heeft het bedrijf in het begin wel de gevolgen van het hamsteren gemerkt. Sindsdien is er met name veel vraag naar zakjes groenten: „Waarschijnlijk omdat de mensen meer zelf koken."

De vraag naar maaltijdsalades is heel wisselend. „Maar dat zijn we wel gewend, dat zien we bijvoorbeeld ook als de temperatuur oploopt.”

Coronavirus

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden