Afbeelding
Rechtbank Gelderland

‘Coronahoester’ uit Biddinghuizen krijgt celstraf van twaalf weken

Biddinghuizen

ZUTPHEN - De politierechter veroordeelt een 32-jarige man uit Biddinghuizen voor onder meer het bedreigen van politieagenten om ze met het coronavirus te besmetten. De man uit Biddinghuizen krijgt 12 weken cel, waarvan 2 voorwaardelijk. Tevens moet hij een schadevergoeding betalen van 400 euro aan één van de agenten. De politierechter vindt het ronduit asociaal dat personen zich in deze crisistijd zo gedragen en dat moet volgens hem hard afgestraft worden.

De man uit Biddinghuizen mishandelde op 19 maart in Nunspeet de zoon van zijn vriendin. Daarnaast dreigde hij politieagenten te besmetten met het coronavirus en beledigde deze agenten. Verder verzette de man zich tegen zijn aanhouding.

Flink strafblad

De man heeft een flink strafblad. Zo is hij is vaker voor huiselijk geweld, bedreiging en belediging veroordeeld. Hij liep nog in een proeftijd van een eerdere straf en moet nu een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf straf van 5 dagen uitzitten.

Door de mishandeling van de zoon van zijn vriendin, valt de straf voor de man uit Biddinghuizen zwaarder uit dan van een man uit Zutphen. Deze stond vandaag eveneens terecht als 'coronahoester' en kwam er van af met 8 weken celstraf.

Angst en onzekerheid

De rechter nam in zijn overwegingen mee dat politieagenten niet thuis kunnen werken en niet beschermd zijn tegen besmetting met het coronavirus. Zij kunnen uiteraard besmet raken met het coronavirus en dit doorgeven aan hun familie. Dit leidt tot angst en onzekerheid bij de agenten en hun familie.

„Het onder deze omstandigheden hoesten en/of spugen in de richting van - het gezicht van - politieagenten en te dreigen ze met het coronavirus te besmetten is ronduit asociaal”, aldus de rechtbank in Gelderland.

„Iedereen loopt het risico om besmet te raken, maar politieagenten lopen door hun werk voor de samenleving een groter risico. Daarom worden deze zaken wel berecht en is een hogere straf passender dan de politierechter onder normale omstandigheden voor deze misdrijven oplegt.”

Coronavirus

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden