Straattheater tijdens de Meerpaaldagen.
Straattheater tijdens de Meerpaaldagen. ProDronten

Voorzitter Meerpaaldagen is niet opgestapt: „Het vertrouwen in hem is opgezegd"

Algemeen

DRONTEN - „We hadden gehoopt dat dit netjes zou verlopen, want dit doet geen recht aan het keiharde werken van al die vrijwilligers de afgelopen jaren, dit doet geen recht aan de inzet en inspanning van alle sponsoren.” Dat zegt vice-voorzitter van Sonja Zimmerman als reactie op de uitlatingen van de vertrokken voorzitter Harold van Puijenbroek over de Meerpaaldagen.

Van Puijenbroek maakte gisteren bekend dat hij vertrekt als voorzitter bij de stichting Pro Dronten, de organisator van de Meerpaaldagen. Hij deed dat met het verwijt dat er geen transparantie is over de financiën.

Zijn medebestuursleden beperkten zich gisteren tot een korte verklaring. Een dag later wil Zimmerman er toch wat dieper op ingaan. „Want wij willen niets lievers dan de Meerpaaldagen door laten gaan. Het is de belangrijkste bijzaak van Dronten. Ik ken niemand die het in augustus niet over de Meerpaaldagen heeft. Het is hèt feest van Dronten en dat moet gewoon doorgaan. Maar wel op een voor iedereen zo goed mogelijke en zuivere manier. Nou, daar gaan we gewoon mee verder.”

Onaangenaam verrast

De vice-voorzitter stelt dat Harold van Puijenbroek niet is opgestapt als voorzitter van Pro Dronten. De meerderheid van het bestuur heeft het vertrouwen in hem opgezegd en gevraagd om op te stappen. Zij zijn onaangenaam verrast, dat hun oud-voorzitter nu zo wild om zich heen slaat.

De kern van het meningsverschil tussen Van Puijenbroek en zijn medebestuursleden zitten ‘m in de vermeende winst van de horecapartner, De Rede van Dronten. De oud-voorzitter gaat er van uit dat de bezoekers aan het avondprogramma gemiddeld drie consumpties per uur nuttigen. Op basis daarvan komt hij tot de conclusie dat het feest ongekend lucratief is voor de uitbater.

Risico en kosten

Sonja Zimmerman noemt het vermeende alcoholgebruik van de bezoekers 'een aanname'. Zij wijst erop dat de horecapartner ook risico’s neemt en de nodige kosten heeft. „Bovendien suggereert Harold dat de stichting geen inzage wil geven in de cijfers en dat de stichting oneerlijk is. Dat is absoluut niet aan de orde. Alles is gebaseerd op persoonlijke aannames, die hij niet hard heeft gekregen.”

Toen de oud-voorzitter zijn berekeningen niet onderbouwd kreeg - noch bij de horecapartner noch bij zijn medebestuursleden - is hij zich gaan gedragen als een olifant in de porseleinkast. Zo ervaren althans de overgebleven bestuursleden het.

Opnieuw benaderen

De vice-voorzitter heeft ondertussen niet de indruk dat de toekomst van het feest ter discussie staat: „Daar gaan bestuur en vrijwilligers de komende periode weer hard aan werken.” Zo worden de vrijwilligers, de sponsoren en de gemeente binnenkort opnieuw benaderd door het bestuur, ondanks de beperkingen van de coronacrisis.

„Het is niet mijn manier van werken om iedereen tegen de haren in te strijken. Ik wil graag in goede harmonie met iedereen dezelfde kant op en ik denk dat Harold van Puijenbroek en ik daarin van elkaar verschillen”, stelt Sonja Zimmerman, „Ik wil dus niet nog meer gedoe over ons afroepen, maar ik vond wel dat we iets moesten toevoegen aan het verhaal zoals hij dat gisteren naar buiten heeft gebracht.”

De komende week gaat het bestuur ook kijken wat er gebeurt met de komende editie van de Meerpaaldagen. Daarbij gaat het vooral om de vraag of het in augustus vanwege de coronacrisis wel door kan gaan.

Meerpaaldagen

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 1 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden