Roelof Siepel
Roelof Siepel ©maartenheijenk.nl

Dronten kijkt kritisch naar afspraken met Lelystad over verdeling miljoenen van windparken

Algemeen

DRONTEN - Windplan Blauw en Windplan Groen zijn door de overheid verplicht om straks flinke financiële bijdragen te leveren aan de samenleving. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) heeft de gemeenteraad een brief gestuurd over deze zogenaamde ‘gebiedsgebonden bijdrage’. Daarin vraagt hij zich onder andere af of de afspraken met de gemeente Lelystad moeten worden herzien.

Beide windparken liggen voor het grootste deel op het grondgebied van de gemeente Dronten. Er komen windmolens vlakbij de dorpen Biddinghuizen, Ketelhaven en Swifterbant en niet bij Lelystad.

Toch worden de eerste afspraken over de besteding van de miljoenen nu door beide gemeenten gemaakt, samen met de windkoepels. B en W van Dronten vragen zich nu hardop af of deze samenwerking moet worden ‘herijkt’.

Aansluiten bij samenleving

Wethouder Siepel herinnert eraan dat is afgesproken het geld te besteden aan ‘doelen op het gebied leefbaarheid, landschap en klimaat & duurzaamheid in het projectgebied én de aanliggende woonkernen’. Hij schrijft dat het de bedoeling is om inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers te betrekken bij de de plannen: „Om zo goed aan te sluiten bij de wensen uit de samenleving.”

Over hoe dat precies gaat gebeuren, verschaft de wethouder weinig duidelijkheid. Hij verschuilt zich achter ambtelijk jargon als: „Het doel is om samen met de betrokkenen uit de projectgebieden en de initiatiefnemers de gebiedsgebonden bijdrage duurzaam in te zetten via een robuuste structuur en organisatievorm. De aanpak van het gebiedsproces is leidend in de planning. De inrichting van deze ‘governance’ wordt daaraan gespiegeld en is onderdeel van het integrale proces.”

Windplangroen

Windplanblauw

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 7 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden