Afbeelding

33 doden door woningbranden in 2018

Partnerbijdrages

In een woning aan De Fazant ontstond een brand in de keuken. Het huishouden in Dronten kwam op 2 februari 2020 om half tien ’s morgens in de problemen. Brandweer, ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen. Het vuur was dankzij snel handelen van de brandweer snel onder controle. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar de schade aan de woning was aanzienlijk.

Meeste branden in Limburg

Hoewel er ten opzichte van twintig jaar geleden een stuk minder woningbranden zijn, is het nog wel degelijk een probleem. Zo liepen in 2018 30 woningbranden fataal af en er waren 33 dodelijke slachtoffers te betreuren. Dit aantal is de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven. In Limburg was het relatief gezien het vaakst raak. Vanuit deze provincie kwamen in 2018 14,2 brandclaims per 1000 huishoudens binnen. In Flevoland ging het om 10,5 claims per 1000 huishoudens. Noord-Holland was relatief gezien het veiligst met 'slechts' 7 brandclaims per 1000 huishoudens.

Meest voorkomende oorzaken

Volgens het rapport over fatale woningbranden van René Hagen, lector Brandpreventie van de Brandweeracademie, was 60 procent van de branden te herleiden op menselijk handelen. Zo blijkt vooral roken een hardnekkig probleem. Maar liefst 33 procent van alle woningbranden ontstond door een sigaret. Ook onvoorzichtigheid met koken kan grote gevolgen hebben. Dit zorgde in 2018 voor 13 procent van de woningbranden. 30 procent ontstond niet door handelingen van de bewoners, maar door een technische oorzaak. Een ander gegeven dat steeds blijkt, is dat vooral ouderen het slachtoffer zijn van woningbranden. In 2018 was 48 procent van de slachtoffers 60-plusser. Ook niet zelfredzame of beperkte huisbewoners zijn vaak de dupe (56 procent). Daarnaast is uit de cijfers op te maken dat maar liefst 64 procent van de slachtoffers alleenstaand was.

Brandpreventie

Volgens de voorzitter Brandweer Nederland is een belangrijke stap het brandveiliger maken van matrassen en meubilair. Op deze manier zou een ontstane brand namelijk veel minder schade aanrichten en minder vaak dodelijk aflopen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en daarom wordt men afgeraden om op het bed of de bank te roken. Ook wordt het verstandig geacht om wat water in de asbak te doen, voordat deze leeggegooid wordt. Met betrekking tot het koken krijgt men het advies om brandbare spullen weg te houden van het brandende fornuis en het dragen van te loszittende kleding te vermijden. Ook kan het gebruiken van een kookwekker verstandig zijn. Zo kan die pan op het vuur namelijk niet vergeten worden. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Daarom kan het afsluiten van een (goede) opstalverzekering en inboedelverzekering ook geen kwaad.