'Raamvisite' bij het Wilgenhuis.
'Raamvisite' bij het Wilgenhuis. ©maartenheijenk.nl

Nog geen coronapatiënten in het Wilgenhuis, ‘raamvisite’ voorziet in behoefte

Algemeen

DRONTEN - Het Wilgenhuis, waar 23 ouderen met geheugenproblemen wonen, is tot nu toe gevrijwaard gebleven van coronagevallen. Tegen het gebouw aan de Giekstraat staat sinds kort een tentje, waar de mogelijkheid bestaat om op ‘raamvisite’ te gaan.

Bezoekers kunnen een afspraak maken. Ze zitten dan buiten in de tent. De bewoner zit binnen achter glas in een gezellig ingericht kantoortje. Ze hebben beiden een microfoon en kunnen zo met elkaar praten.

Mobieltje is lastig

„De ervaringen zijn heel positief” , zegt Marga Oosterwijk van Amado Zorg, „Onze doelgroep weet vaak niet hoe een mobieltje werkt. Als ze aan het Skypen zijn, denken ze dat ze naar een foto kijken. Bij sommigen gaat alle aandacht naar de zijkant, waar het geluid vandaan komt.”

„Met deze raamvisite lijkt het alsof je echt op bezoek bent, alsof je bij iemand aan tafel zit. Het raam zit er tussen, maar je hoeft geen tablet of telefoon vast te houden. Het voelt veel meer alsof je op een natuurlijke manier met elkaar spreekt.”

Blijft spannend

Alhoewel er bij het Wilgenhuis dus geen coronapatiënten zijn, vraagt het virus wel de voortdurende aandacht: „Het zijn oude mensen, die niet altijd even fit zijn. Zodra er een bewoner is met verhoging, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dan moet je ze al snel isoleren en alle voorzorgsmaatregelen volgen. Het blijft dus spannend.”

In het Wilgenhuis zijn wat beschermende middelen voorhanden, maar als er een uitbraak komt hoopt Amado Zorg dat de mondkapjes en andere zaken in de regio eerlijk verdeeld worden. Voor het overige is voorzichtigheid troef en krijgen medewerkers zelfs bij hele milde klachten het advies om thuis te blijven.

„Je leeft dicht op elkaar, als een groot gezin. We doen al het mogelijke aan voorzorgsmaatregelen, we zijn streng voor de bewoners, streng voor familie, maar het is toch vooral de vingers kruisen en er het beste van hopen. Want als het binnen komt, dan komt het binnen.”

Coronacrisis bij verzorgingshuizen in Dronten:

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 15 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 15 uur geleden