Jaap de Jager
Jaap de Jager ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Klein groepje karpervissers verpest ’t in De Gilden voor andere hengelsporters

Sport

DRONTEN - Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten heeft een oproep gedaan aan een klein groepje karpervissers om zich beter te gedragen in nieuwbouwwijk De Gilden. Er zijn namelijk klachten over kampvuurtjes, nachtvissen en geluidsoverlast. Penningmeester Jaap de Jager is bang dat deze karpervissers ervoor zorgen dat de jeugd straks niet meer mag vissen in De Gilden.

De Jager merkt dat veel bewoners in De Gilden enthousiast zijn over de hengelsport: „Ze zien dat er heel veel jeugd aan het vissen is en dat vinden ze geweldig.”

Hij is bang dat de overlast ervoor zorgt dat de buurt zich tegen zijn sport keert: „Dan gaan ze naar de politie en de gemeente om te klagen, met als gevolg dat het vissen daar straks ook voor anderen wordt verboden. En dat terwijl het een perfect water is voor de jeugd. De jonge jeugd vindt daar het vissen weer terug.”

Apart slag volk

De penningmeester heeft geen enkele kritiek op de hobby van het karpervissen. Wel constateert hij dat het ‘een apart slag volk’ is. Het zijn vaak ouderen en ze zitten in kleine groepjes soms dagenlang aan het water: „Ze komen overal vandaan. In Dronten zijn het heel vaak Urkers.”

Waarom komen ze speciaal naar Dronten-west? „Dat hele water zit vol met vis, ook hele grote”, antwoordt De Jager, „Hoe die daar zijn gekomen, dat is een beetje een dubieus verhaal. Als karpervissers ergens een mooi water ontdekken en ze vangen ergens anders een grote karper, dan zijn ze in staat om die karper mee te nemen en daar uit te zetten.”

„Ik zeg niet bij dat het verkeerd slag volk is hoor, hou me ten goede”, voegt hij er meteen aan toe, „En voor de duidelijkheid: ze doen die dieren helemaal niks. De karpers worden keurig netjes behandeld: ze gaan op de foto en dan worden ze weer teruggezet.”

Nachtvissen

Toch zorgt een klein groepje karpervissers dus voor overlast. „Je mag tot twee uur na zonsondergang vissen. Dan heb je ’t op het ogenblik over ongeveer kwart voor elf”, legt Jaap de Jager uit. In de praktijk gebeurt het echter toch dat er 's nachts gevist wordt: „Ze zetten hun tentje er neer, gaan barbecuen, vuurtje stoken en maken herrie. Als dat dan ’s nachts doorgaat, krijg je overlast.”

Een buurtbewoner die er recentelijk wat van zei, kreeg een grote mond terug. „Die is bang geworden.” De vereniging vraagt daarom overlast te melden, zodat ze de daders er zelf op aan kunnen spreken.

Volop vis

Op die manier wil de club, die ruim 3.600 leden telt, Dronten-west behouden voor het sportvissen. „Vroeger ging je met een hengeltje naar de waterkant en dan ving je een visje. Die tijd is geweest. Het water is erg schoon geworden, waardoor er veel minder voedsel in het water zit. Daardoor is de visstand afgenomen. Maar juist in De Gilden zit nog volop vis.”

„Als de jeugd daar gaat vissen met een hengeltje en een dobbertje, dan vangen ze ook inderdaad vis, dat kun je bijna garanderen. Dus de jeugd vindt dat een geweldige plek en we moeten zien te voorkomen dat een paar ouderen het verpesten.”

Coronatijd

Jaap de Jager benadrukt dat vissen juist in de anderhalvemetersamenleving een ideale sport is: „Want vissers wìllen helemaal niet bij elkaar zitten, die willen juist zo ver mogelijk van elkaar zitten. De enigen die bij elkaar zitten, zijn de karpervissers.”

Ook bij wedstrijden zitten hengelsporters minimaal dertien meter van elkaar af. De penningmeester plaatst dan ook zijn vraagtekens bij het afgelasten van wedstrijden vanwege corona: „Het probleem zit ‘m hooguit bij het begin van de wedstrijd als er geloot wordt voor een plekje. En dat is heel makkelijk anders te regelen.”

Volgens De Jager is vissen in deze coronacrisis juist een ideale vrijetijdsbesteding: „Mensen hebben toch een beetje afleiding nodig. Ik ga nu ook met een ouwe baas vissen. We gaan allebei met de eigen auto, ik help ‘m wel een beetje, maar vervolgens zitten we twintig meter uit elkaar.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden