Duco van Dijk en Els Keuning.
Duco van Dijk en Els Keuning. ©maartenheijenk.nl

Plan voor tien tiny houses in Dronten: „Genoegen nemen met wat genoeg is”

Algemeen

DRONTEN – De eerste bouwers staan in de startblokken en het is nu wachten op de besluitvorming van de gemeente. Tien tiny houses moeten er gerealiseerd worden. Er is al een wachtlijst aan belangstellenden en van sommigen is het huis al bijna klaar. Els Keuning is er eentje van. „Het wordt gebouwd in Limburg en is eind mei, begin juni klaar. Dan kan het op de dieplader naar Dronten.”

Ze is de initiatiefnemer van het project en hoopte vier andere belangstellenden te vinden. Het zijn er inmiddels al veel meer. Tien daarvan hebben serieuze plannen. „Bij een tiny house draait het er om dat je genoegen neemt met wat genoeg is”, zo omschrijft ze het idee achter de woningen van maximaal vijftig vierkante meter gebruiksruimte.

Manier van leven

„Het draait om een andere manier van leven. Duurzaam, in een kleine gemeenschap, zo zelfvoorzienend mogelijk en geld en tijd overhouden voor andere zaken.” Ze ging in juni praten bij de gemeente, kreeg daar positieve reacties en startte een facebookgroep. „Ze wilden bij de gemeente wel draagvlak zien en gingen uit van een minimum van vijf deelnemers.”

Inmiddels zijn er tien serieuze gegadigden en is er ook een wachtlijst. „We willen wel snel duidelijkheid. Als dat te lang duurt zijn we bang dat er mensen af gaan haken. Die willen door. En als ze hier geen duidelijkheid krijgen gaan ze naar een andere gemeente.”

De gemeente meldt in een reactie: „Er is sinds enkele maanden goed ambtelijk overleg met een initiatiefgroep over het realiseren van tiny houses in de gemeente Dronten. Op kortere termijn zal het initiatief ook bestuurlijk worden besproken en zal daarna bestuurlijke besluitvorming worden voorbereid. Hierna zal de initiatiefgroep worden geïnformeerd.”

Zelfvoorzienend

Ook Duco van Dijk heeft zich aangemeld voor het project. Zijn twee kinderen gaan binnenkort de deur uit en het idee van een tiny house sprak hem en zijn vrouw aan. „We willen zelfvoorzienend zijn, de lasten verlagen en we kunnen met minder ruimte toe. We hebben een zeilboot en het leven op een kleine oppervlakte bevalt ons. Maar ook voor ons geldt dat we duidelijkheid willen. We kunnen ons huis pas te koop zetten als we weten wanneer we die volgende stap kunnen zetten.”

Het leven in een kleine gemeenschap, de minimalistische leefstijl, het is voor hen beiden belangrijk. „Het moet er netjes uit gaan zien, maar het wordt geen standaard rijtje huizen. Een deelnemer denkt aan een joert, zo’n Mongoolse tent, de ander kiest voor gelijkvloers en weer een ander wil een verdieping. Waarschijnlijk kunnen we welstandsvrij gaan bouwen. Het moet een net project worden. Bijgebouwen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan”, licht Els Keuning toe.

Woonvisie

Het buurtje zal zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. „Om grote periodes van droogte op te kunnen vangen willen we wel aangesloten worden op het water. En het is handig als er op het terrein een back-up mogelijk is voor elektriciteit. Verder hebben we er geen voorzieningen nodig.”

Els Keuning verwacht dat het plan er komt. „De contacten met de gemeente lopen goed, tiny houses staan genoemd in de woonvisie en we hebben het idee dat ze erg positief zijn. Nu moet het concreet worden. Dan kunnen we verder.”

Tiny house

!