De Queen of Hearts en haar bemanning in Ketelhaven.
De Queen of Hearts en haar bemanning in Ketelhaven. eigen foto

Ketelhaven thuishaven voor eerste vrouwenteam dat Atlantische Oceaan overroeit

Sport

KETELHAVEN ā€“ Er ligt een bijzondere boot in de jachthaven van Ketelhaven. De gloednieuwe, negen meter lange, roeiboot Queen of Hearts vertrekt op 12 december vanuit La Gomera op de Canarische eilanden over de oceaan naar Antigua voor de jaarlijkse Talisker Whisky Atlantic Challenge. Wat de bemanning betreft wordt het de eerste Nederlandse vrouwenboot die de overkant bereikt.

Iris Noordzij is een van de vier roeisters die het team Atlantic Dutchesses vormen. ā€žWe hebben voor Ketelhaven gekozen omdat het een hele mooie roeiomgeving is. We wisten van deze haven omdat een van onze roeisters, Melissa Vooren, hier een poosje heeft gewoond en er contacten heeft. En nu ligt onze boot er voorlopig.ā€

Aangepast trainen

Eind dit jaar begint de race. ā€žWe hebben te horen gekregen van de organisatie dat het, zoals het nu in deze coronotijd lijkt, door kan gaan. We trainen wel aangepast thuis.ā€ De voorbereidingen zijn in volle gang voor de jaarlijkse race waar veelal rond de dertig teams aan meedoen.

ā€žDit jaar doet nog een vrouwenboot mee, ook uit Nederland. We willen graag de eerste Nederlandse vrouwenboot zijn die de overkant haalt. En als alle omstandigheden meezitten hopen we ook het snelheidsrecord te halen. Dan zijn we zoā€™n 33 dagen onderweg.ā€

Zitten de omstandigheden tegen dan kan het ook zomaar tegen de zestig dagen roeien worden om de ongeveer vijfduizend kilometer te overbruggen. Met hun deelname aan de race haalt het kwartet geld op voor onderzoek naar hartproblemen bij vrouwen. De boot ligt voorlopig, met uitzondering van een onderhoudsbeurt in Friesland, in Ketelhaven.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 6 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 7 uur geleden