Afbeelding

Gemeente Dronten volgt 5G kritisch: „Mag niet ten koste gaan van onze gezondheid”

Algemeen

DRONTEN - „De gemeente is kritisch, maar dient de onderzoeken van RIVM en de gezondheidsraad te respecteren.” Dat schrijven B en W van de gemeente Dronten naar aanleiding van de zorgen over de invoering van het 5G-netwerk.

„Of het nu gaat om een woning, in een school of op straat, de opgetelde straling van alle aanwezige zendapparaten mag niet te hoog zijn”, aldus het college, „De technologische vernieuwing mag niet ten koste mag gaan van onze gezondheid.”

Vragen van SP

Er zijn de afgelopen periode nogal wat brieven over 5G bij de gemeente binnengekomen. De fractie van de SP heeft er tot twee keer toe vragen over gesteld. Het college zegt in haar antwoord bekend te zijn met de waarschuwingen. Ook heeft de gemeente gesproken met Stralingsbewust Dronten en is de informatiebijeenkomst van deze groep bijgewoond: „Daarnaast volgen wij de landelijke discussie.”

Het gemeentebestuur zegt langs tal van wegen op de hoogte te worden gehouden en wijst op de actievere rol van het RIVM en de GGD. „De gezondheidsraad werkt op dit moment aan een rapport over de wetenschappelijke stand van zaken ten aanzien van de effecten van 5G. Dit rapport komt naar verwachting rond de zomer uit.”

Volgens B en W zijn zendmasten tot een hoogte van 5 meter op dit moment vergunningvrij: „De gemeente heeft geen grip op plaatsing.” Wel wordt de wet aangepast, waarbij rekening wordt gehouden met de wens van gemeentes om ook zeggenschap te krijgen over die kleinere zendmasten.