Flevo Truckerstour
Flevo Truckerstour archieffoto

Wat als… | Een koningsdag zonder truckerstour: „Voor hen niet altijd te begrijpen”

Algemeen

DRONTEN - Het was de bedoeling dat er vandaag 85 trucks door de gemeente Dronten zouden rijden, stuk voor stuk met een passagier met een verstandelijke beperking. Juist voor deze groep is het schrappen van dit evenement een enorme teleurstelling.

DeDrontenaar.nl brengt momenteel de rubriek ‘Wat als…’ Wat als er geen coronavirus was geweest? Dan was vandaag de Flevo Truckerstour gehouden. We spreken erover met secretaris Jolanda Dekker uit Swifterbant.

Koningsdag in Dronten zonder Flevo Truckerstour, dat kan toch eigenlijk niet?
Jolanda Dekker: „We moeten ons er gewoon aan houden, hoe treurig we het ook vinden, zeker voor de chauffeurs en de passagiers. Maar het is ook jammer voor alle mensen die elk jaar klaar staan om ons te helpen: de motorrijders, de verpleegkundigen en alle andere vrijwilligers.”

Krijgen jullie reacties van de doelgroep?
„Door de beperking die ze hebben is het voor hen niet altijd te begrijpen. Hopelijk kunnen de ouders en verzorgenden het goed uitleggen.”

Is het extra sneu, omdat deze groep toch al zo zwaar getroffen wordt door de crisis?
„Dat klopt, ben ik helemaal met je eens.”

Met z’n hoevelen zijn jullie er druk mee?
„In totaal gaan we altijd met een man of tweehonderd op pad. We moeten een vergunning aanvragen bij de gemeente en daar is een maximumaantal van 85 trucks aan verbonden. Er zijn dus ook 85 passagiers. Sommigen nemen een begeleider mee om het vertrouwd te houden.”

Alles was voor de editie van 2020 in kannen en kruiken?
„Ja. Je moet altijd op het laatste moment nog wat puntjes op de i zetten, maar in principe was alles klaar en konden we van start gaan.”

Op zich kun je in een truck toch wel ongeveer anderhalve meter van elkaar zitten?
„Ja, maar dat wordt wel lastiger als er ook een begeleider meerijdt. Daarom hadden we het zelf al afgelast en na de laatste maatregelen van het kabinet had het sowieso niet door kunnen gaan.”

Hebben jullie nog overwogen om het te verplaatsen naar het najaar?
„Nee. Iedereen houdt traditiegetrouw koningsdag ervoor vrij. Als je het dan op een andere dag doet, hebben mensen waarschijnlijk andere verplichtingen.”

Dus de eerstvolgende Flevo Truckerstour volgend jaar op koningsdag?
„Jazeker. Dan bestaan we 15 jaar en dan hopen we dat het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit.”

Ieder evenement kan vanaf nu twee keer in de vijf jaar een lustrum vieren: de vijftiende keer en het vijftiende jaar…
„Dat zou kunnen, maar wij houden 15 jaar aan: een speciaal moment.”

Wat voor gevoel heb je er vandaag bij?
„We hebben met z’n allen een gevoel van teleurstelling, maar we hebben er ook alle begrip voor. We hopen de passagiers en vrijwilligers volgend jaar weer terug te zien.”

Wat als...