Peter Duvekot (SP)
Peter Duvekot (SP) ©maartenheijenk.nl

SP wil alle huurverhogingen in Dronten stoppen, OFW vindt dat niet verstandig

Algemeen

DRONTEN - „Een algemene huurbevriezing vindt OFW niet verstandig.” Dat zegt directeur Noek Pouw van Oost Flevoland Woondiensten in reactie op de actie ‘0 is genoeg’ van de SP. De socialisten hebben vanaag alle huurbazen ter gelegenheid van ‘woningsdag’ opgeroepen de huurverhoging te stoppen.

Volgens de OFW-directeur is de huurverhoging hard nodig om woningen goed te kunnen blijven beheren, onderhouden en verbeteren. Hij wijst erop dat de onderhoudskosten sterker stijgen dan de huren.

Nieuwe woningen

Bovendien vindt Pouw de inkomsten van belang om nieuwe betaalbare woningen te kunnen bouwen: „Dat is hard nodig, want er zijn veel mensen in Dronten die te lang moeten wachten op een betaalbare woning.”

„OFW voert een beleid waarbij woningen betaalbaar zijn voor haar huurders. Huisuitzettingen komen bijna niet voor. We houden daaraan vast”, vervolgt Noek Pouw, „Aanvullend zetten we nu geen huurders uit zodat mensen niet extra in de knel komen en er tijd is om samen naar oplossingen te zoeken.”

Bovendien stelt hij dat de corporatie niet het onderste uit de kan haalt: „OFW kiest voor een gematigde huurverhoging. De meeste huurders krijgen een huurverhoging die gelijk is aan de algemene kostenstijging/inflatie.”

Niet genoeg

Voor de SP is dat niet genoeg. „Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur”, schrijft de afdeling Dronten in een persbericht, „Velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken hebben met een terugval in inkomsten. Ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog.”

Fractievoorzitter Peter Duvekot van de SP in Dronten ziet dat veel huurders in de knel komen. Noek Pouw heeft andere ervaringen: „Wij bemerken op dit moment nog niet dat veel meer huurders in de problemen komen.”

Verhuurderheffing

SP en OFW zijn het wel met elkaar eens als het gaat om de verhuurderheffing van het Rijk. Peter Duvekot: „In de vorige crisis is er een extra belasting ingevoerd: de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat 3 maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar.”

Noek Pouw zegt hierover: „Het afschaffen van de verhuurderheffing zou ons heel erg helpen. Daarin staan we pal achter de oproep van de SP.”

Overigens betreft de actie van de SP niet alleen de corporatie. Ook particuliere verhuurders worden opgeroepen de huurverhoging te stoppen.

Informatie

Afbeelding
Elektronische muziek op Lowlands: Van techno tot house, van trance tot latin club 1 uur geleden
Vorige winnaars van het Beste Idee van Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Beste Idee, Swifterbant-zuid, Whitney Houston 2 uur geleden
Bol Van Staveren is verhuisd.
Nieuwe woningen aan De Noord merken niks van herrie van de Praxis. 2 uur geleden