Hulpdiensten bij de brand aan de Biddingweg.
Hulpdiensten bij de brand aan de Biddingweg. GinoPress

Actiegroep Dronten distantieert zich van pyromanen: „Weet niet waarom ze het doen”

Algemeen

DRONTEN - Kom de actiegroep actiegroep Stralingsbewust 5G Dronten niet aan met vragen over de brandstichting in zendmasten. „Ik heb ècht geen flauw idee”, zegt Jan-Rutger Schrader op de vraag wat de beweegredenen kunnen zijn.

Dronten lijkt een beetje het epicentrum van de zendmastbranden. Op 10 april werd de mast aan de Guldendreef in de brand gestoken, op 21 april vertoonde Opsporing Verzocht bewakingsbeelden van de mogelijke brandstichters, drie dagen later werd een 24-jarige man uit Swifterbant aangehouden als verdachte en weer drie dagen later was er brand in een zendmast in het Swifterbos.

Volgens diverse media houden de brandstichtingen verband met bezwaren tegen het nieuwe 5G-netwerk en theorieën over een verband tussen 5G en corona. In Dronten is een actiegroep Stralingsbewust 5G actief. Zij willen tests of uitrol van 5G uitstellen totdat er duidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s. Een online petitie is inmiddels 223 keer ondertekend.

Geen idee

Wetenschapper Jan-Rutger Schrader uit Dronten is één van de mensen achter Stralingsbewust 5G. „Geen idee”, antwoordt hij op de vraag naar de relevantie van de branden, „Dat moet je mij niet vragen. Ik heb ècht geen flauw idee. Ik weet niet wie het doet, ik weet niet waarom ze het doen, ik heb geen idee wat er allemaal gaande is. Het leidt in ieder geval nergens toe.”

Ziet hij een verband tussen 5G en corona? „Ik geloof niet dat er een directe relatie is , volgens mij is dat allemaal onzin”, meent Schrader, „Het enige dat je zou kunnen stellen is een indirecte relatie. Straling is, net als bijvoorbeeld fijnstof of landbouwgif, een belasting op het lichaam. Als je daar gevoelig voor bent, ben je misschien minder bestand tegen pathogenen.”

Ook de vraag waarom de pyromanen voor Dronten en Swifterbant kiezen, kan Jan-Rutger Schrader niet beantwoorden. Er zijn per 1 maart diverse experimenteervergunningen voor 5G afgegeven. „Maar ik ben niet bekend met experimenten in de gemeente Dronten”, zegt Schrader desgevraagd.

Niet ontevreden

Over de stand van zaken rond de eigen actie, meldt de actiegroep niet ontevreden te zijn met de 223 handtekeningen: „Al zouden er best wat meer mogen worden.” Ondertussen voert de groep overleg met de gemeente over de invoering van 5G.

De groep is van plan om de handtekeningen 'op een gegeven moment' te overhandigen aan de gemeente. Een datum is daarvoor nog niet vastgesteld: „Ik weet niet of dat op dit moment opportuun is. Misschien moeten we even wachten tot het allemaal weer in een wat rustiger vaarwater is.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 10 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 10 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 11 uur geleden