De mannen van Abemec uit Dronten op het Malieveld.
De mannen van Abemec uit Dronten op het Malieveld. eigen foto

Abemec helpt mee aan herstel schade Malieveld: „Dat kenmerkt de agrarische sector”

Algemeen

DRONTEN - Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec uit Dronten is gisteren actief geweest op het Malieveld om de vermeende schade van de demonstrerende boeren te herstellen. „Want wij zijn trots op de boeren”, zegt Evert Kroes, „De agrarische sector is ònze sector.”

Kroes ergerde zich in oktober aan de publiciteit rond het boerenprotest op het Malieveld. „Alles wat anti-boer kon worden uitgelegd, werd door sommige media anti-boer uitgelegd. Dat gold ook voor de schade aan het Malieveld, die zogenaamd 27.000 euro bedroeg.”

Helemaal mee eens

Het bedrijf uit Dronten, voorheen bekend onder de naam Van Arendonk, stond voor 100% achter de protesten: „Als toeleverancier waren we het er helemaal mee eens. De boeren hadden alle recht en reden om voor hun belangen op te komen.”

Evert Kroes vond het dan ook niet meer dan normaal om de schade te herstellen: „Dat lossen wij zelf op, daar krijgt niemand een rekening voor. Met een paar bedrijven hebben we dat direct dezelfde dag aangeboden aan Staatsbosbeheer. Dat is een manier van werken die de agrarische sector kenmerkt.”

Gisteren was het zover. Enkele grote bedrijven herstelden gratis de randen van het Malieveld. „Wij hebben als Abemec vooral manuren, kennis en expertise geleverd”, vertelt Kroes. Zelf is hij de hele dag bezig geweest met het inzaaien van gras.