Uitbreiding Dronten: sprong over Biddingringweg, richting Ketelhaven of Van de Hamlaan?

Algemeen

DRONTEN - Als er in Flevoland 100.000 woningen bij moeten komen, ziet de provincie Flevoland in Dronten en Lelystad ruimte voor gezamenlijk 20- tot 30.000 woningen. Vanuit het provinciehuis krijgt de gemeente Dronten drie suggesties voor uitbreidingslocaties: de sprong over de Biddingringweg, richting Ketelhaven of de omgeving van de Van de Hamlaan.

De provincie schrijft in haar eerste aanzet voor de plannen: „Honderdduizend woningen of meer erbij bouwen in Flevoland de komende decennia. Hoe doe je dat? De ruimte hebben we in principe wel, dat hoeft het probleem niet te zijn. Maar hoe maak je zo’n forse groei acceptabel en aantrekkelijk, ook voor de huidige inwoners?”

Biddingringweg

Voor de gemeente Dronten is er in Lelystad al wat voorwerk gedaan. Er worden drie ideeën geopperd voor uitbreidingslocaties. De eerste is de sprong over de Biddingringweg naar Dronten-oost te maken: „Dat is in beginsel een heel omvangrijke locatie, begrensd door Hanzeweg, Hoge Vaart en Elburgerweg, waar ruimte is voor duizenden woningen.”

Hoge Vaart

De tweede optie is de noordkant van Dronten: „Ontwikkelaars hebben in het verleden al geopperd vanuit de Hoge Vaart een zeer waterrijke woonwijk te ontwikkelen. Dat zou in beginsel ook aan de noordkant kunnen, in het gebied tussen beide vaarten die bij Ketelhaven bijeen komen.”

Van de Hamlaan

Een derde optie is volgens Flevoland al genoemd bij de voorbereiding van het Omgevingsplan 2000: „De omgeving Van de Hamlaan aan de zuidkant van Dronten, een gebied waar in het verleden veel fruitteelt plaatsvond.

Bestaande plannen

Ook de bestaande woningbouwplannen staan in de aanzet van de provincie: het Hanzekwartier in Dronten (600 tot 800 woningen), Swifterbant-zuid met eenzelfde aantal en de volgende fases van de nieuwbouwwijk De Graafschap in Biddinghuizen.

Dronten-west wordt in de aanzet van de provincie niet meer genoemd: „Want die bouwlocatie nadert zijn voltooiing, naar verwachting in 2022.”

Honderdduizend woningen