Politiechef Tom Nauta
Politiechef Tom Nauta

Ondermijning speerpunt voor nieuwe teamchef politie Tom Nauta

112

DRONTEN – De nieuwe teamchef voor de politie in Dronten, Noordoostpolder en Urk, Tom Nauta, ziet het bestrijden van ondermijning als een belangrijke taak voor de komende periode. „De onderwereld wil zich graag mengen met de bovenwereld. Dat moeten we niet laten gebeuren.”

Ondermijning is een speerpunt voor de politie in heel Nederland en zeker ook in een landelijk gebied als de gemeente Dronten. Een van de eerste gesprekken die Tom Nauta voerde met burgemeester Jean Paul Gebben ging over ondermijning. „De vraag is hoe we hier meer vat op kunnen krijgen. We rollen veel hennepplantages op. Daar wordt veel geld verdiend en de vraag is waar dat geld dan naar toe gaat.”

Mensenhandel

Bij ondermijning spelen veel zaken, weet hij. „Onderverhuur, mensenhandel, drugs, zwartwerken, het heeft allemaal connectie met elkaar. Om het aan te pakken moeten we op straat beginnen en naar de kop toewerken. Daar hebben wij een rol in, net als de gemeente. De intentie van ons allebei is om er strak op te zitten.”

Hij weet dat boeren benaderd worden om voor grote bedrijven hun schuur te verhuren. „Als je het lastig hebt met je bedrijf is die verleiding groot. Het is vaak een noodsprong, maar daarna komen er mensen er niet meer vanaf. Dan word je gechanteerd en zit je er in vast.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden