Nick Jonker start vandaag met zijn bedrijf Eco Motive.
Nick Jonker start vandaag met zijn bedrijf Eco Motive. eigen foto

Nick Jonker start autobedrijf middenin crisis: „Uitdaging om iets vanaf nul op te bouwen”

Partnerbijdrages

SWIFTERBANT - Nick Jonker is vandaag aan De Wieling 5 in Swifterbant begonnen met een nieuw bedrijf: Eco-motive. Zijn onderneming richt zich op zuinige, hybride en elektrische auto’s. De start van een nieuwe onderneming is opmerkelijk, gezien het feit dat veel ondernemers het moeilijk hebben in de coronacrisis.

Waarom een eigen bedrijf?
Nick Jonker: „Ik heb tien jaar lang bij autobedrijf Van Gorkum in Dronten gewerkt. We hadden gesprekken over een eventuele overname, maar ik zag toch vooral een uitdaging om zelf iets vanaf nul op te bouwen. En wat natuurlijk ook meespeelt is mijn passie voor mobiliteit en de moderne en hedendaagse autobranche. ”

Je hebt je dus niet laten tegenhouden door de coronacrisis?
„De datum om te starten heeft ook te maken met afspraken met mijn oude werkgever. Mijn plannen bestaan sinds december, toen het eerste coronanieuws uit China nog niet de voorpagina’s haalde. Het is nu inderdaad niet de meest ideale datum om te starten. Toch merk ik dat er wel aanvragen binnenkomen. Het is minder druk dan gehoopt, daar heeft iedereen last van, maar ik heb vertrouwen in de toekomst.”

Waarom heb je gekozen voor Swifterbant?
„Ten eerste omdat we zelf in Swifterbant wonen, dus het is mooi dichtbij. De tweede reden is de locatie: die is eigendom van mijn oom en ik kon met hem een mooie deal sluiten. Het is een prachtige A-locatie langs de weg vanaf de rotonde.”

Wat doe je precies?
„Ons bedrijf heet ‘Eco-motive’ en de naam zegt het eigenlijk al: we zijn gericht op zuinige, hybride en elektrische auto’s. We richten ons met een kleine voorraad op de toekomst van de autobranche. We verkopen online en leveren bij de mensen thuis af. Ze hoeven dus niet langs te komen en ik merk dat het in deze periode voor veel mensen inderdaad makkelijk is om online een auto aan te schaffen. Ze mògen wel langs komen hoor! Op afspraak kan de klant altijd bij ons terecht voor een bezichtiging of een proefrit.”

Verkoop je alleen occasions?
„Het zijn inderdaad vooral occasions. Nieuwe auto’s vormen maar een klein percentage.”

Je doet dus alleen verkoop?
„Nee, we bieden ook verschillende lease, short-lease en verhuurmogelijkheden aan. Daarnaast doe ik iets wat ik zelf erg leuk vind: ik werk als automakelaar."

Wat versta je daaronder?
„Als automakelaar doe ik de bemiddeling. Ik ga op zoek naar de auto die gewenst wordt door de klant. Ik ga mee om die auto te beoordelen, ik kijk ‘m technisch na en ik doe de onderhandeling. Daardoor verdient de klant de uitgave terug èn heeft de particulier - die vaak niet alle kennis heeft - de zekerheid dat er iemand meegaat waarop hij kan vertrouwen en die het netjes regelt.”