Toespraak Jean Paul Gebben
Toespraak Jean Paul Gebben screenshot Omroep Flevoland

Burgemeester bij dodenherdenking: „Voel meer dan ooit de verbinding met u”

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben heeft vanavond op een vrijwel leeg Meerpaalplein zijn eerste toespraak tijdens de dodenherdenking in Dronten gehouden. „Ik voel meer dan ooit de verbinding met u”, zei hij tegen de Drontenaren.

Na de kranslegging richtte de burgemeester zich allereerst in het Engels tot de Airgunners, die de plechtigheid wellicht via internet volgden. „Vrijheid. Een woord waar we nu meer dan ooit bij stilstaan”, zei hij daarna.

Geen vanzelfsprekendheid

„Vrijheid die, zo realiseren wij ons, geen vanzelfsprekendheid is. En daarom is dit jaarlijkse moment van herdenken zo belangrijk. Om daar bewust bij stil te staan, om daar dankbaar voor te zijn en om hen te herdenken die hun vrijheid hebben gegeven tijdens de tweede wereldoorlog, maar ook bij latere missies waarbij de vrijheid van mensen aangetast dreigde te worden.”

„Vrijheid is veelomvattend. Het betekent ook: de vrijheid om te gaan en staan waar we willen, wanneer we willen en met wie we willen. En juist die vrijheid is ons door het coronavirus op dit moment ontnomen.”

Echt contact

Gebben zei het bijzonder spijtig te vinden dat er zo weinig mensen aanwezig waren op het Meerpaalplein: „En toch voel ik op dit moment meer dan ooit de verbinding met u. Ik zie dat ook bij Drontenaren onderling. Ondanks de fysieke afstand hebben we echt contact met elkaar, staan we stil bij dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden. We zoeken elkaar op, we denken aan elkaar.”

„We denken hier en nu aan hen die destijds voor onze vrijheid vochten. We kunnen ons nu meer dan normaal in hen verplaatsen. Ook onze jongeren ervaren nu hoe het is om beperkt te worden in hun dagelijkse doen en laten.”

Gezondheid

„We kennen allemaal mensen in onze eigen omgeving die op dit moment vechten voor onze vrijheid in de cruciale beroepen. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze mensen, die zich met hart en ziel inzetten voor onze gezondheid.”

„Net zoals ik dankbaar ben - en altijd zal blijven - voor hen die destijds alles hebben gegeven voor onze vrijheid. De omstandigheden zijn anders. We worden nu niet onderdrukt door een vreemde macht. Maar er zijn wel parallellen. Zonder onze helden zouden we machteloos staan. En twee grote gemene delers stijgen boven alles uit: de vrijheid en de liefde tot de medemens.”

Dodenherdenking