Airgunner Tom Rogers (94) uitgerekend op 4 mei overleden

Algemeen

DRONTEN - Airgunner Tom Rogers is vanmiddag overleden. Dit meldt Jolanda van Til van de stichting 4 Mei Herdenking in de gemeente Dronten. „Ontzettend verdrietig en bijzonder, uitgerekend op deze dag. Misschien heeft het zo moeten zijn...”

Rogers was vorig jaar één van de drie airgunners, die nog aanwezig waren bij de dodenherdenking op het Meerpaalplein, herkenbaar aan zijn gele brillenglazen. „Een markant persoon, die ieder jaar genoot van de aandacht en de belangstelling en die enorm waardeerde wat wij in Dronten deden. Hij zei altijd: ik blijf tot mijn honderdste komen”, aldus Van Til, die vandaag de functie van voorzitter van de stichting overgedragen kreeg van Dirk Drogt.

Missies

„Van de drie in Dronten aanwezige Airgunners vorig jaar was Tom Rogers de laatste Airgunner die nog daadwerkelijk missies naar Nazi-Duitsland heeft gevlogen”, meldt Omroep Flevoland.

„Rogers vloog voor het 207 Squadron van de Royal Air Force. Aan boord van de Lancaster was hij zowel midscheeps als achterin boordschutter. Rogers vloog 26 missies en belandde enkele keren in heftig Duits luchtafweergeschut, maar keerde toch steeds weer thuis. Gemiddeld verongelukten vliegers al na tien missies.”

Rogers bezocht de plechtigheid in Dronten sinds 1999. De laatste jaren was zijn gezondheid minder en zat hij in een rolstoel. „Ik heb hem vorige week nog gesproken, omdat Omroep Flevoland graag een videoboodschap wilde maken", vertelt Jolanda van Til, „Toen zei hij me al dat het niet goed ging. Zijn logeergezin in Dronten vertelde me, dat hij na een kort ziekbed is overleden."

Dodenherdenking

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden