Kunstenaar Kees Jansen bij het beeld op z'n nieuwe plek.
Kunstenaar Kees Jansen bij het beeld op z'n nieuwe plek.

Bewoners Heuvelpark krijgen hun Polderpioniers: „Mooier kan het niet”

Cultuur

DRONTEN - Het beeldhouwwerk ‘De Polderpioniers’ van kunstenaar Kees Jansen heeft een nieuwe plek. Gisteren is het beeld geplaatst op de hoek van De Helling en De Noord. Daarmee krijgen de bewoners van de drie appartementengebouwen van Het Heuvelpark hun zin.

De Polderpioniers stonden altijd aan De Noord, vlakbij de Zate. Daar moest het bronzen beeldhouwwerk wijken voor het appartementencomplex Dierenweide.

Veel pioniers

Bewoners van het Heuvelpark pleitten er in januari via deze krant voor om ‘m bij hun appartementen te herplaatsen, ook al omdat daar veel pioniers wonen. Uit een enquête van DeDrontenaar.nl bleek dat ook veel lezers die plek zagen zitten.

De actievoerende bewoners kregen onlangs een brief van de gemeente over de inrichting van het parkje voor hun appartementen. Daarin werd gesproken over een ‘voorlopige aanwijsplek’ voor het beeldje.

Richting Werfstraat

Gisterochtend zou er door de gemeente, kunstenaar Kees Jansen en de bewoners gesproken worden over de definitieve plek. Voordat het overleg kon plaatsvinden, was het fundament echter al gestort. Kees Jansen slaagde er alleen nog in het beeldje iets te draaien, zodat de pioniers richting Werfstraat wijzen.

Aanwonende Ino Meijer is ‘meer dan tevreden’ met het uiteindelijke resultaat van zijn actie: „Wij zijn er hartstikke blij mee, mooier kan het niet. Wanneer het terrein straks is ingezaaid en er grote perken met bloemen zijn aangeplant is dit zondermeer een aanwinst voor Dronten."

Inzamelingsactie

Het beeldje was in 1977 geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten. Het kwam tot stand na een inzamelingsactie onder de bevolking en het bedrijfsleven. Kees Jansen maakte een man gestoken in werkkleding, die zijn vrouw wijst op de wijdheid van het polderlandschap.

De plaatsing van het beeld.

Aanwonenden kijken kritisch toe.

Het beeld is geplaatst.