Afbeelding
Christoph Meinersmann

Dubbel en Dwars Dronten | Dit zou niet moeten kunnen

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

In een groot aantal winkels in Dronten kun jij in deze Coronatijd alleen betalen met een betaalpas. Pinnen verplicht dus. Contant betalen wordt niet geaccepteerd.

In veel landen zijn winkels bij wet verplicht contant geld te accepteren. In Nederland kennen wij deze verplichting niet. Dat neemt niet weg dat De Nederlandse Bank (toezichthouder) en MKB Nederland (de vertegenwoordiger van de winkeliers) het weigeren van contant geld beide als maatschappelijk ongewenst bestempelen. Ongewenst omdat grote groepen mensen gewoon niet anders kunnen dan contant betalen. Denk aan de grote groep buitenlandse werknemers in onze gemeente, heel veel ouderen, mensen met een visuele beperking en Drontenaren die contant geld gebruiken om hun uitgaven onder controle te houden. Deze mensen beschikken vaak niet eens over een betaalpas of zijn altijd gewend geweest om contant te betalen.

De Nederlandse Bank benadrukt dat contant geld een wettig betaalmiddel is. Uit onderzoek van het RIVM blijkt trouwens ook nog dat het besmettingsgevaar via contant geld is te verwaarlozen, mits handcontact wordt vermeden.

Het weigeren van contant geld door Drontense winkeliers is naar de mensen, die door wat voor reden dan ook niet kunnen pinnen, gewoon onrechtvaardig. Dit zou niet moeten kunnen.

Dubbel en Dwars Dronten

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 8 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden