Afbeelding
Bron: jaarverslag OFW

Gigantische stijging aantal woningzoekenden: wachttijden OFW naar 2,5 jaar

Algemeen

DRONTEN - In 2014 zegden in Dronten en Swifterbant 343 bewoners hun huur bij OFW op. Vorig jaar waren dat er nog maar 233. Mede daardoor is de wachttijd bij Oost Flevoland Woondiensten opgelopen naar 2,5 jaar. Dit meldt de corporatie in haar jaarverslag over 2019.

Alleen in Biddinghuizen blijft het aantal huuropzeggingen stabiel. Over de hele gemeente Dronten komen echter weinig sociale huurwoningen vrij.

Woningzoekenden

Tegelijkertijd is er een gigantische stijging van het aantal ingeschreven woningzoekenden: van 1.887 vier jaar geleden naar 4.605 dit jaar. Ofwel een toename met 144%.

„Mensen schrijven zich preventief in om zo wachttijd op te bouwen”, zo verklaart OFW het stijgende aantal woningzoekenden.

Tot eind 2019 hoefde er voor een inschrijving niet betaald te worden. Volgens de corporatie schrijft 52% van de mensen zich uit zodra er inschrijfgeld wordt betaald. Daarom is OFW op 1 januari begonnen om vijftien euro te vragen.

Nieuwbouw

Directeur Noek Pouw constateert dat er een toenemende en veranderende vraag is naar betaalbare woningen: „Dit vraagt om nieuwe bouwplannen. Het is daarom heel mooi dat we in 2019 al een start hebben kunnen maken met nieuw woningaanbod.”

Het gaat daarbij om 54 appartementen voor senioren aan de Lijzijde en 24 woningen in Het Palet. Pouw voegt er meteen aan toe dat meer nieuwbouw nodig is.

Voor de komende periode heeft OFW plannen voor onder andere 30 appartementen in het MFC in Swifterbant en 60 appartementen aan het stationsplein in Dronten.