Afbeelding
.

COLUMN | Een vierde dorp is een slecht idee, een stad aan het Veluwemeer niet

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

Een vierde kern in de gemeente Dronten. Rob van der Schans opperde het heel voorzichtig in een tussenzinnetje. Prompt kreeg het D66-raadslid op de social media de hele goegemeente over zich heen. ā€žEcht te dom om te poepenā€, bitste een lezer.

Maar is het echt zoā€™n slecht idee? Laten we nou eens ā€˜out of the boxā€™ denken. We bouwen brutaalweg een stad aan het Veluwemeer.

De Tweede Kamer wil 100.000 extra woningen in Flevoland. Stel dat Dronten daarvan een significant deel in de mik geworpen krijgt. Stel dat we moeten groeien naar 85.000 inwoners.

Dan staan we voor een onmogelijk dilemma. Want we willen met zā€™n allen het dorpse karakter van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant behouden. Willen we al die nieuwbouw realiseren volgens het Drontense principe van landelijk, rust, ruimte en groen dan pĆ st het gewoon niet.

Een alternatief is: geef elk van de drie bestaande dorpen een paar duizend inwoners. Zo behouden ze hun dorpse karakter en krijgen de voorzieningen meer draagvlak.

Wel hou je dan nog pakweg 35.000 mensen over. Met zoā€™n aantal ga je aardig richting Kampen of Harderwijk. Is het dan zoā€™n raar idee om voor die 35.000 mensen een stad te bouwen?

Nederland verstedelijkt en iedereen wil niets liever dan in een stad wonen. Je bent er niet gebonden aan het Drontense uitgangspunt van landelijk wonen en het neemt dus minder ruimte in beslag. Bovendien kun je er alle woningen kwijt waaraan zoā€™n enorme behoefte bestaat: (luxe) appartementen voor ouderen, betaalbare appartementen voor starters, sociale woningbouw.

Let wel: ik heb het niet over een Oost-Europees aandoende slaapstad met vierkante woontorens. Nee, ik denk aan een fraai vormgegeven woonomgeving aan het water. Niet te ver van de Randstad, ergens ter hoogte van Dorhout Mees en Flevonice. Zijn die ook meteen geholpen.

Een stad met een boulevard. Een ĆØchte boulevard, niet zoā€™n mislukte als aan de Havenkade, maar eentje waar je kunt flaneren en met terrassen. Met een breed strand en architectonisch hoogwaardige hoogbouw. Met dank aan de klimaatverandering kijk je vanaf je balkon uit over de zonovergoten boulevard, de bootjes op het water en aan de overkant de Veluwe.

Meine Breemhaar is na het bouwen van zijn dorp op Bonaire een ervaringsdeskundige en kan misschien adviseren. Teken in ieder geval meteen een Lidl en een coffeeshop in. Scheelt veel gehakketak achteraf. En een Aat de Jonge-kabelbaan is toch veel toepasselijker dan een zwembad?

Ik zou het ook meteen stad nĆ²emen. Zodat niemand achteraf kan klagen van ā€˜ik wist het nietā€™.

Een naam? Ach, de provinciehoofdstad hebben ze naar de bedenker genoemd.

Honderdduizend woningen

Column

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 13 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 13 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 14 uur geleden