Afbeelding

Huishoudelijke hulp kost de gemeente 7,7 ton extra: „Hogere compensatie afdwingen”

Gemeente

DRONTEN - Steeds meer inwoners van de gemeente Dronten krijgen huishoudelijke hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het kostte de gemeente vorig jaar 7,7 ton meer dan begroot. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) ziet graag een compensatie van het Rijk tegemoet: „Die gesprekken lopen nog en ik heb hoop dat dit tot resultaat kan gaan leiden.”

Sinds vorig jaar bedraagt de eigen bijdrage voor maatschappelijke hulp € 4,38 per week, ongeacht het inkomen of vermogen van de aanvrager.

Eigen bijdrage

„Voor een groep inwoners was het vóór 2019 financieel niet interessant om de huishoudelijke via de gemeente te regelen, omdat zij een hoge eigen bijdrage (gebaseerd op hun inkomen) moesten betalen”, schrijft het gemeentebestuur in haar jaarrekening, „De invoering van het abonnementstarief heeft een toestroom van het aantal aanvragen veroorzaakt.”

De gemeente Dronten werkt aan verschillende onderzoeken mee om deze trend duidelijk te maken. Daarmee wil de wethouder een hogere compensatie bij het ministerie van VWS afdwingen.

Vergrijzing

Overigens wijzen B en W erop dat er behalve het abonnementstarief ook twee andere oorzaken zijn voor de toenemende kosten. Ten eerste is dat een aanpassing in de CAO. Ten tweede de vergrijzende bevolking in de gemeente Dronten.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 12 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 12 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 13 uur geleden