Dronten
Dronten ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | De woonwijk Dronten

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

De Drontense politiek is best leuk. Neem de discussie in de gemeenteraad over de uitbreiding van Dronten met mogelijk 20.000 woningen. Dat willen ze graag in Den Haag, omdat in de polder nog ruimte zou zijn voor 100.000 woningen.

Het dorp Dronten kan in vier windrichtingen uitbreiden. En iedere windrichting heeft zijn eigen politieke kleur. D’66 heeft als eerste optie een uitbreiding naar het Oosten, richting Elburg en als tweede optie naar het Noorden, richting Ketelhaven.

Voor twee partijen (CDA en Groen Links) is het Zuiden, richting Biddinghuizen, de meest voor de hand liggende uitbreidingsrichting. Slechts de Christen Unie noemt het Westen, richting Swifterbant, als gebied voor verdere groei.

SP heeft nog geen idee, PvdA denkt nog na over het karakter van Dronten nu en in de toekomst, VVD beraadt zich nog en Leefbaar Dronten is van alle richtingen.

Het lijkt bij deze politieke voorkeuren net of het dorp Dronten een nieuwe woonwijk krijgt. Maar wij hebben het wel over een groei van het dorp Dronten van 30.000 inwoners nu tot mogelijk 75.000 in de toekomst. Dronten krijgt er geen woonwijk bij, maar wordt dan zelf een woonwijk in een nieuwe stad. En willen wij dat?

Groen Links heeft voor medewerking aan de uitbreiding al een fors eisenpakket op tafel gelegd: schrappen Vliegveld Lelystad, komst van de Zuiderzee-spoorlijn (met halte in Swifterbant) en aanleg aquaduct bij Roggebot. Andere partijen zullen zeker spoedig volgen met hun eisen. Hier vast wat tips: een eigen ziekenhuis, een universiteit, een megabioscoop, een popcentrum en een spannend overdekt zwembad met glijbanen en speelvoorzieningen voor kinderen.

Dubbel en Dwars Dronten

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden