Lelystad Airport
Lelystad Airport ©maartenheijenk.nl

Het valt volgens gemeentebestuur Dronten allemaal nogal mee met vliegtuiglawaai

Algemeen

DRONTEN - Vliegtuiggeluid is op de meeste plaatsen in de gemeente wel waarneembaar, doch leidt niet of beperkt tot hinder. Die conclusie trekt wethouder Irene Korting (VVD) uit het jaarverslag van Sensornet. Dit bedrijf verricht metingen op diverse plaatsen in de gemeente Dronten.

De hoogste geluidsbelasting wordt gemeten op het meetpunt aan Het Bakhuis in Biddinghuizen, vlakbij de Oldebroekerweg en de nieuwbouwwijk De Graafschap. Daar zorgt met name het laag overkomende militair vliegverkeer voor een geluidsbelasting van 43 dB Lden. Voor de rest van de woonkernen Dronten en Biddinghuizen is het maximum volgens het gemeentebestuur 40 decibel.

Grote hoogtes

Als verklaring voor de lage waardes geeft het gemeentebestuur: „Vliegtuigen met een hoger startgewicht maken (nog) geen gebruik van het vliegveld Lelystad en vliegtuigen van en naar Schiphol passeren op grote hoogtes.”

De metingen in de gemeente Dronten worden sinds 2010 verricht in opdracht van de gemeenteraad. „Door geluidsmetingen wordt inzicht verkregen in de hoeveelheid vliegtuiggeluid en hoe deze zich in de gemeente verdeelt”, schrijft de wethouder, „Zo kan er een relatie gelegd worden met klachten van inwoners, ontwikkelingen rond Lelystad Airport en in mindere mate rond Schiphol.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden