Samenwonen
Samenwonen Hebi B.

Zestien meldingen van uitkeringsfraude leveren gemeente Dronten 212.000 euro op

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten kreeg vorig jaar 16 meldingen van uitkeringsfraude. Daarop werd door de gemeente zelf 98.000 euro teruggevorderd. Een melding die werd uitgezocht door de Sociale Recherche IJssel-Vechtstreek leverde de gemeente 114.000 euro op.

In die Sociale Recherche werken acht gemeenten samen. Dit bureau krijgt jaarlijks 92.000 euro van de gemeente Dronten en heeft slechts een beperkt aantal uren beschikbaar voor Dronten. Daarom wordt de Sociale Recherche alleen ingeschakeld als het vermoeden bestaat dat het fraudebedrag 50.000 euro of hoger is.

Vorig jaar is de Sociale Recherche drie keer door de gemeente Dronten ingeschakeld voor zaken rond vermeend samenwonen en zwartwerken. In Ć©Ć©n geval hadden de rechercheurs 'beet'. Dat leidde dus tot een terugvordering van 114.000 euro.

Altijd opgepakt

B en W melden in antwoord op vragen van de VVD dat fraudemeldingen altijd worden opgepakt. Daarbij wordt er eerst gekeken of degene over wie de melding gaat wel een uitkering ontvangt. Is dat het geval, dan wordt er onderzoek gedaan.

De fraudezaken betreffen bijvoorbeeld zwartwerken, werken zonder inkomsten te melden, het verzwijgen van vermogen, woonfraude, fraude met persoonsgebonden budget en andere vormen van zorgfraude. ā€žVoor het vertrouwen van inwoners in het sociale zekerheidstelsel is het belangrijk dat fraude niet mag lonenā€, vinden B en W.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 11 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 12 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 12 uur geleden