Afbeelding
.

Dubbel en Dwars Dronten | De rekenkunst van een wethouder

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

De wethouder FinanciĆ«n van onze fijne gemeente is van VVD huize. De VVD beloofde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen zwart-op-wit: ā€žGemeentelijke belastingen mogen alleen verhoogd worden met het inflatiepercentage.ā€

De wethouder heeft aangekondigd dat de stijging van de gemeentelijke belastingen voor volgend jaar met 4,4% niet moet worden gezien als een belastingverhoging. Dat zou dan in strijd zijn met de eerder genoemde belofte. Dus moet de wethouder met een goed argument komen om deze niet-verhoging goed te praten. En zo waar: die 4,4% is helemaal geen verhoging, want het gaat niet alleen over de inflatie van 2020 (geschat op 2,4%, die pas in in januari 2021 overigens echt bekend wordt), maar ook over een te laag ingeschatte percentage van de afgelopen twee jaar (opgeteld 2,0%).

En het argument van de wethouder is nog correct ook, althans over de afgelopen twee jaar.

Maar de wethouder heeft echter wel een heel kort geheugen. In 2015, 2016 en 2017 heeft de gemeente het inflatie percentage opgegeteld ruim 2 procent te hoog ingeschat en dat is nooit gecorrigeerd en aan de inwoners teruggegeven.

Conclusie: er is wel degelijk sprake van een belastingverhoging voor volgend jaar.

Dubbel en Dwars Dronten

De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 1 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 2 uur geleden
Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 23 uur geleden