Andy Houtkamp
Andy Houtkamp .

Nieuwe column ‘Andy snijdt hout’ | Dronten

Algemeen

(door Andy Houtkamp)

Mag ik mij kort aan u voorstellen. Mijn naam is Andy Houtkamp, 62 jaar en sinds kort inwoner van Dronten. Elke maand mag ik enige subjectieve gedachten aan u meegeven.

Laat ik beginnen met het maken van complimenten. In de ruim 4 maanden dat ik Drontenaar ben heb ik uitstekende indrukken opgedaan. Mensen zijn vriendelijk, rustig, niet opdringerig en groeten elkaar over het algemeen. Af en toe kijk ik achterom als weer iemand mij groet en vraag mij dan af „Wie was dat?” om dan te beseffen dat het geen bekende hoeft te zijn. In mijn vorige woonplaats Hoofddorp was dat 20 jaar geleden ook zo. Toen was het nog een ‘dorp’ van zo’n 20 a 25.000 inwoners. Leuk, knus en gezellig. In de decennia erna is Hoofddorp uitgegroeid richting 80.000 nu.

Ik ga zeker niet natrappen, maar dat knusse en leuke is daar wel weg. Het was niet meer mijn dorp. Hangjongeren, drugsoverlast, achterstandswijken die opeens ontstonden. Kortom het was de grote stad geworden. Laat ik net gelezen hebben dat Dronten van ongeveer 30.000 richting de 80.000 inwoners wil gaan. Mag ik als ervaringsdeskundige hardop zeggen: „Doe het niet!!” Het komt de gezelligheid niet ten goede. Zeker, het gaat niet alleen maar om gezelligheid in een stad, maar je haalt je veel ellende op de hals. Ik hoef, denk ik, niet in specifieke details te treden, die kunt u zelf maar al te goed raden. Lees het voorgaande maar even terug. Laat Dronten dan maar een beetje saai dorp zijn, maar wel mijn saaie dorp.

Overigens heeft Haarlemmermeer, waar Hoofddorp onder valt, ook ooit de Floriade georganiseerd. Daar liggen ze, financieel gezien, nog steeds krom van, bij wijze van spreken. Het is een prachtige tentoonstelling, maar de kosten zijn dermate hoog en vallen altijd veel hoger uit dan gepland dat het door de bank genomen zwaar verliesgevend is. Dus Flevoland, de corona-crisis kan ook nog een voordeel hebben, gebruik het om je keutel in te trekken wat de Floriade betreft. Wij in Dronten genieten dan wel van de mooie bossen bij ons in de buurt. Lekker goedkoop, want we blijven Hollanders.

Andy Snijdt Hout

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 5 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 5 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 6 uur geleden