Frans Rietveld (SP)
Frans Rietveld (SP) ©maartenheijenk.nl

Wordt er wel of niet gehandhaafd bij studentenhuizen? „Het blijft gewoon doorgaan”

Algemeen

DRONTEN - In de gemeenteraad werd gisteravond gesproken over de huisvesting van studenten en arbeidsmigranten. Verschillende raadsleden hadden vragen over het daadwerkelijk optreden tegen studenten die overlast veroorzaken. „Er moet ècht gehandhaafd worden, anders komen we er nooit uit”, vond Frans Rietveld (SP).

Namens wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) antwoordde een ambtenaar dat er de laatste jaren juist heel veel wordt gehandhaafd: „Maar het is niet altijd even zichtbaar.”

Keihard

Rietveld herinnerde aan een uitspraak van de burgemeester dat hij keihard ging handhaven: „Maar het gebeurt niet, het blijft gewoon doorgaan. We kunnen van alles bedenken, maar als er niet opgetreden wordt, komen we niet verder.”

Suzanne Stoop (PvdA) vond het mooi om straks allerlei regels op te stellen waar verhuurders aan moeten voldoen: „Maar daar hoort ook capaciteit voor handhaving bij.” Van Bergen was het daarmee eens. Het college is daarom van plan meer BOA’s aan te stellen in Dronten. De gemeenteraad moet daar nog mee akkoord gaan.

Allerlei voorschriften

De ambtenaar vertelde dat er in de toekomst inderdaad allerlei voorschriften worden verbonden aan vergunningen voor huiseigenaren. „Daarin komt ook te staan dat wij verhuurders erop kunnen aanspreken.”

„Maar zijn daar consequenties aan verbonden?”, wilde Rob van der Schans (D66) weten. Hij kreeg als antwoord dat de gemeente bezig is om dat op papier te zetten. „De bedoeling is dat we straks kunnen optreden tegen een verhuurder die de regels aan zijn laars lapt. In het uiterste geval kunnen we zijn vergunning intrekken.”

Dronten-noord

Het college erkende dat momenteel de meeste overlast wordt ervaren in Dronten-noord en dat het daar niet mogelijk is om vergunningen in te trekken. „Want we zijn gebonden aan de wet.”

Wel stelde het gemeentebestuur dat er bijna wekelijks controles worden uitgevoerd in De Morinel, Oeverloper en Grutto, vaak samen met de politie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over veiligheid en of er niet meer studenten wonen dan toegestaan: „We zoeken naar alle mogelijke middelen om te kunnen optreden.”

Politie en gemeente moeten zich daarbij meestal beperken tot praten met de studenten: „Meer is op dat moment niet mogelijk. Daarom zijn we bezig om de concentratie aan woningen in Dronten-noord terug te dringen, zodat we alleen woningen overhouden met vergunningen. Dan kunnen we ècht handhaven.”

Studentenhuisvesting