Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Nemen projectontwikkelaars een paar maanden leegstand van studentenkamers voor lief?

Algemeen

DRONTEN - Er werden donderdag door de raadsleden voor de vorm nog een paar vragen gesteld over de gemeentelijke visie op huisvesting van arbeidsmigranten en studenten. Tot een echte discussie kwam het niet. De reden daarvan werd meteen aan het begin van de beraadslagingen duidelijk gemaakt door wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten). Hij vertelde dat er vorige week achter gesloten deuren al uitgebreid over was gesproken.

Voordat de raadsleden in de gelegenheid werden gesteld vragen te stellen, verwees Van Bergen naar die besloten bijeenkomst: „We hebben natuurlijk vorige week al uitgebreid de visie toegelicht en de mogelijkheid gegeven om vragen te beantwoorden. Dus de visie spreekt nu denk ik - hoop ik - voor zich.”

De raadsleden begrepen de boodschap en stelden slechts een paar vragen. Daarbij ging het met name over een ‘leefbaarheidstoets’, over de ‘terugvaloptie’ en over handhaving.

Studenten niet lucratief

Die ‘terugvaloptie’ heeft te maken met het feit dat huisvesting van arbeidsmigranten voor projectontwikkelaars veel lucratiever is dan studenten. Om ze toch over te halen studentenkamers te bouwen, mogen ze hun kamers in het voorstel van B en W na 18 maanden leegstand ook verhuren aan niet-studenten.

De vraag was donderdag of 18 maanden te lang of te kort is. Danieke van Baal (GroenLinks) vond het prima zo, anderen pleitten voor een kortere termijn. „We willen studentenhuisvesting faciliteren en daarvoor moet die drempel niet te hoog zijn, maar ook niet te laag”, reageerde wethouder Van Bergen. Hij gaf te kennen dat de gemeente niet zit te wachten op ontwikkelaars die een paar maanden leegstand voor lief nemen en dan snel verhuren aan Polen.

Leefbaarheid

De door sommige raadsleden bepleite ‘leefbaarheidstoets’ voor woningen met studenten en arbeidsmigranten heeft betrekking op de overlast voor de buurt. Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) vond het van belang dat er wordt voorzien in de huisvestingsbehoefte, maar wees ook op de overlast in sommige wijken. „Het gaat om een veilige woonomgeving en elkaar kunnen aanspreken op gedrag”, zei Saskia Haarhuis (VVD) daarover.

Of die toets er wel of niet moet komen, werd niet duidelijk. Peter van Bergen zei dat de raad deze maand alleen gevraagd wordt om de beleidsvisie vast te stellen. Pas daarna gaat de gemeente van regels vaststellen.

Studentenhuisvesting

Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 22 uur geleden
Eén-op-één gesprekken.
Alleen selecte groep inwoners krijgt alsnog één-op-één gesprek over deal De Regt de regt 22 uur geleden
Bewoners gaven hun mening over de nieuwe appartementen.
OFW en aannemer sluiten samen met huurders de bouw van MFC Swifterbant af 23 uur geleden