De Morinel 31/33.
De Morinel 31/33. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Bezorgdheid over huisvesting ‘Polen’: „Arbeidsmigranten lijken handel, een product”

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten weet niet precies waar de arbeidsmigranten wonen. „Een pijnlijke constatering”, zegt Rob van der Schans (D66) daarover. Suzanne Stoop (PvdA) vindt het nog veel pijnlijker om te zien hòe ze wonen: „Arbeidsmigranten lijken handel, een product.”

Vier arbeidsmigranten op één kamer. De politiek in Dronten vond het vier jaar geleden prima toen het ging om het ‘Polenhotel’ aan De Morinel 31-33. Misstanden rond huisvesting van Polen kwamen in Dronten immers niet voor, beweerde toenmalig CDA-wethouder Dirk Minne Vis. Vier jaar later plaatst diezelfde politiek opeens vraagtekens bij twee arbeidsmigranten op een slaapkamer op de campus.

RTL4

RTL4 besteedde zondag aandacht aan de huisvesting op de campus in Dronten. „Of ik geschrokken ben? Nee, eigenlijk niet eens”, verzuchtte Suzanne Stoop (PvdA). Ze wees ook op het ‘dumpen’ van Polen aan de Visvijverweg: „Zo gaan we dus met onze arbeidsmigranten om…”

In haar nieuwe beleidsvisie voor huisvesting van arbeidsmigranten eist de gemeente Dronten een zogenaamd ‘SNF-keurmerk’. Danieke van Baal (GroenLinks) constateerde dat dit keurmerk van de stichting Normering Flexwonen meer personen op een kamer nog steeds toestaat: „Is dat het niveau dat we in Dronten willen? Is dat voldoende?”

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) antwoordde via een ambtenaar dit dit keurmerk toeziet op aspecten als hygiëne, ruimte en veiligheid: „Wij verlangen dat dit certificaat er is. Als het ontbreekt, treden we daartegen op.”

Het certificaat is echter niet het enige waar de gemeente rekening mee wil houden: „Wìj bepalen het aantal arbeidsmigranten dat maximaal in een woning mag wonen. Dat staat los van die SNF-norm.”

Besmettingsgevaar

Er is in verband met corona momenteel veel te doen over de huisvesting van studenten en ‘Polen’. Het virus heeft de vraag naar wat acceptabel is extra actueel gemaakt. Rob van der Schans constateerde dat de kans op besmetting bij arbeidsmigranten ‘buitengewoon groot’ is. Hij vroeg de wethouder of dit consequenties heeft voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten.

„Een terechte vraag”, reageerde Van Bergen „Maar ook moeilijk te beantwoorden. Wij zijn in afwachting van regelgeving.” De wethouder gaat de vraag pas volgende week beantwoorden tijdens een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad over corona. Hij meldde niet of deze vergadering openbaar is.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 8 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden