Frans Rietveld (SP
Frans Rietveld (SP ©maartenheijenk.nl

Verhoging toeristenbelasting is SP te gortig: „Zo jaag je de toeristen nog meer weg”

Algemeen

DRONTEN - De door B en W aangekondigde 53% verhoging van de toeristenbelasting is SP-raadslid Frans Rietdijk veel te gortig. „Ga dat geleidelijk doen, want zo jaag je de toeristen nog meer weg. En we krijgen al zo weinig bezoekers.”

De SP was niet de enige fractie met bedenkingen. CDA’er Siert Jan Lap miste de onderbouwing. De VVD toonde zich in z’n algemeenheid tegenstander van belastingverhogingen.

Appels met peren

Frans Rietdijk verbaasde zich erover dat B en W de verhoging verdedigt door de tarieven te vergelijken met gemeenten aan de andere kant van de Randmeren. Die plaatsen zijn volgens hem veel meer in trek bij toeristen dan Dronten: „Als je het vergelijkt met andere gemeenten in Flevoland, kom je tot heel andere cijfers. U vergelijkt appels met peren.”

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) herinnerde eraan dat de toeristenbelasting al jarenlang niet verhoogd is: „Maar de afspraken met de recreatieondernemers gelden niet tot in lengte van jaren.” Suzanne Stoop (PvdA) wilde weten of de wethouder al had overlegd met de branche. „Nog niet”, was het antwoord.

Grootte van accommodaties

Ingrid Paalman (ChristenUnie) vindt het een sympathiek idee om voor kleine accommodaties minder toeristenbelasting in rekening te brengen dan voor grote. „Dat nemen we zeker mee”, was de reactie van de wethouder.

Hij benadrukte dat de gemeenteraad het laatste woord heeft: „Het is aan u om te bepalen wat u ermee wilt.”

Toeristenbelasting